banner-articles-category-kids.jpg

A megfelelő fogápolás
gyermekeknek

A gyermekek szájürege és fogai állandó változásban vannak, ezért különleges szájápolást igényelnek.

0-2 Jahre


0–3 éves kor


A fogak fejlődése
 

Az első tejfogak 6–8 hónapos korban bújnak elő. A többi tejfog fokozatosan követi őket.


Fogmosás
 

Az első fogakat is naponta kell mosni, főleg esténként. A fogmosás eltávolítja a veszélyes lepedéket. A második életév betöltéséig a fogakat naponta egyszer ajánlatos fluoridtartalmú gyermek-fogkrémmel tisztítani, később célszerű áttérni a napi kétszeri fogmosásra.  

2-6 Jahre


3–6 éves kor


A fogak fejlődése

 

Az első teljes fogazat körülbelül hároméves korra alakul ki, a maradó fogak pedig megkezdik fejlődésüket a felső és az alsó állkapocsban.


Fogmosás
 

A gyermekek ebben az életkorban általában szívesen mossák maguk a fogukat, miközben különböző fogkefe fogásokat próbálnak ki. A fogak rágófelszínének tisztítása már nem okoz gondot a számukra. Ugyanakkor a fogak csak akkor lesznek valóban tiszták és lepedékmentesek, ha gyermekünk után mi is alaposan megmossuk a fogukat.

6-12 Jahre


6–12 éves kor


A fogak fejlődése
 

Ebben az átmeneti időszakban a tejfogak elvesztése, a fogak közötti rések és a maradó fogak előtörése megnehezíti a száj tisztán tartását, pedig az új, maradó fogak még a tejfogaknál is speciálisabb védelmet igényelnek. Emiatt ilyenkor nagyobb a fogszuvasodás kockázata.


Fogmosás
 

Az új, maradó fogak fogszuvasodás elleni védelméhez magasabb fluoridtartalmú (1000–1500 ppm) fogkrémet kell választani. A fogmosáshoz az X-alakban elhelyezkedő szálak a legmegfelelőbbek, mivel könnyebben elérik a fogközöket, és hatékonyabban eltávolítják az ott megtelepedő lepedéket. 

A fogszuvasodás megelőzése fluoriddal
 

A fluoridtartalmú gyermekfogkrémek használata véd a fogszuvasodás ellen. Az elmex® kids gyermekfogkrém a fogorvosok által javasolt koncentrációban (500 ppm) tartalmaz hatékony aminfluoridot.

A helyes fogmosási technika

myszka-1.png

Rágófelszín

 

Először mozgassa előre-hátra a fogkefét: így tiszta lesz a fog rágófelszíne. Kezdje a jobb oldalon leghátul. Mossa meg először az alsó fogakat, azután a felsőket, majd ismételje meg ugyanezt a bal oldalon is.

myszka-vol2.png

Külső felület

 

A következő lépés a fog külső felületének a megtisztítása. Végezzen körkörös mozdulatokat a fogkefével: először mozgassa a jobb oldalon hátulról előre, majd ismételje meg ugyanezt a bal oldalon. Ezután zárja össze a fogait, mintha harapna, és ugyanígy mossa meg a metszőfogakat is.

myszka-3.png

A fogak belső felülete

 

Végül mossa meg a felső, majd az alsó fogak belső felületét is. A tisztítást kezdje ismét a jobb oldalon leghátul, és mossa az ínytől a fogak irányába haladva.
 

Ne felejtsen el minden étkezés után fogat mosni!

CIKKEK