Uśmiechnięte niemowlę z pierwszymi ząbkami

A kisbabámnak fehér a nyelve - szájpenésze van?

Mint azt minden szülő tudja, az újszülött gondozásában semmi sem kiszámítható. Ha a babának fehér a nyelve, akkor felmerülhet, hogy valami nincs rendben. Ez lehet szájpenész, amely egy gyakori gombás fertőzés, és fehér filmként jelenik meg a baba nyelvén, vagy egyszerűen az etetés után maradt tej maradványok. Ismerd meg a fehér nyelv lehetséges okait, hogy magabiztosabban tudj gondoskodni csecsemőd szájának egészségéről.

A fehér nyelv gyakori okai

 

A fehér nyelv a nyelv felszínén lévő dudorok (úgynevezett papillák) között felhalmozódó törmelékek, elhalt sejtek vagy gombák eredménye. Felnőtteknél a fehér nyelv okai közé tartozik a kiszáradás, a rossz szájhigiénia, a dohányzás vagy a túlzott alkoholfogyasztás. A nyelven és máshol a szájban lévő fehér foltok, amelyeket nem lehet ledörzsölni, bármely életkorban jelezhetik a szájpenészt. Összességében azonban, ha a baba nyelve fehér, a tejmaradék a leggyakoribb bűnös. Ebben az esetben a baba fehér nyelve nem szájpenész következménye.

A szájpenész jelei

 

A fehér filmréteg, amely nem törölhető le könnyen egy ruhával, szájpenészre utalhat. A szájpenészt a Candida élesztőgomba túlszaporodása okozza, és tejfehér foltokként jelenhet meg a baba szájában. A szájpenész ritkán jelenik meg kizárólag a nyelven, és gyakran bevonja a száj azon részeit, amelyeket a baba a szoptatás során használ, például a belső és külső ajkakat, valamint a száj belső felszínét.

 

A szájpenész csecsemőknél ingerlékenységet, általános nyűgösséget és idegenkedést okozhat a szoptatással vagy etetéssel szemben. A legtöbb csecsemő azonban csekély kényelmetlenséget és mérsékelt tüneteket tapasztal. A lehető leghamarabb orvoshoz kell fordulnod, különösen akkor, ha újszülötted nem hajlandó enni.

A szájpenész kezelése

 

Szerencsére gyermekorvos irányításával a szájpenész könnyen kezelhető. Orvosod gombaellenes kezelést írhat elő, amelyet közvetlenül a fehér foltokra kell felvinni. A gyógyszer lenyelve már nem hatásos, ezért hagyd a gyógyszert a szájban, és kerüld az etetést 30 percig. Orvosod tanácsot ad arról, hogy milyen gyakran alkalmazd a gombaellenes szert, bár egy héten keresztül akár napi négyszer is lehet. A szájpenész általában négy-öt napon belül elmúlik.

 

Az orvos megvizsgálhatja az anya mellbimbóit, hogy nem jelentkeznek-e rajta szájpenész jelei, és helyi krémet írhat fel, hogy megakadályozza az anya és a baba fertőzésének oda-vissza terjedését.

A szájpenész megelőzése

 

Akár szoptatod, akár tápszerrel táplálod a kisbabád, hosszú szoptatás után valószínűleg tejfehér mázt fogsz látni a nyelvén. A tápszer általában világosabb megjelenésű, míg az anyatej kevésbé észrevehető. Nem számít, hogyan eteted a kisbabát, azonnal minden etetés után töröld le a csecsemő száját tiszta, nedves ruhával vagy gézzel, hogy elkezd az életre szóló, egészséges napi szájápolást. Az egyik legjobb lépés, amelyet megtehetsz a szájpenész megelőzésére, ha gondosan megtisztítod a kisbaba száját, melleid és etető eszközeit, például a cumisüvegeket és mellszívókat. Fokozottan ügyelj a szoptatásra, hogy elkerüld a mellbimbók kiszáradását vagy megrepedezését, amelyek környezetet teremthetnek az élesztőgombák szaporodásához.

Hogyan tisztítsuk a kisbaba szájpenészes nyelvét

 

A csecsemő szájának gondozása szájpenész esetén egyszerű. Eltekintve attól, hogy a gyógyszert az előírt módon használd, csökkentsd a szoptatás és a cumizás időtartamát, amelyek nagyobb irritációhoz vezetnek. Ha nem használsz szájpenész elleni gyógyszert (amelynek általában 30 percig a szájpenészen kell lennie), tisztítsd meg a baba száját a szokásos módon: tekerd be az ujjad gézzel vagy törlőkendővel, nedvesítsd meg vízzel, és körkörös mozdulatokkal óvatosan masszírozd az ínyt, és távolítsd el a maradék étel- vagy tejdarabkákat.

 

Nincs kézikönyv a kisbabád gondozásához, így minden szokatlan, például egy újszülött nyelve is aggodalomra adhat okot. De ha a kisbabádnál szájpenész alakul ki, ne aggódj. A legtöbb fertőzés nem fenyegető és kezelhető, és megfelelő ellátás és kezelés mellett néhány napon belül elmúlik – és újszülötted és te is újra mosolyoghatsz.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK