Dziecko bawiące się w łazience

Gyermekek fogmosása - Mit tegyen, ha gyermeke nem akarja megmosni fogait?

Gyermeke fogmosása a napi rutin része kell, hogy legyen, hiszen elengedhetetlen a jó egészséghez, azonban küzdelmes lehet, hogy rávegye gyermekét az együttműködésre. Mit kell tennie, ha a gyermeke nem akarja megmosni a fogait? Íme néhány jó tanács, hogyan tudja ösztönözni gyermekét a fogmosásra.

Hány éves korban kell elkezdeni a gyermek fogának mosását?

 

Amint megvan egy tejfoga! A legtöbb gyermek első foga 6 hónapos kor környékén bújik ki, bár ez történhet korábban vagy később is. Használjon csak filmszerű fluoridos fogkrémet fogmosáshoz naponta kétszer!

Hány éves kortól mosson a gyerek egyedül fogat?

 

A British Dental Association (Brit Fogászati Szövetség) azt javasolja, hogy ellenőrizzük a hét év alatti gyermekeket, hogy helyesen mosnak-e fogat. Hét éves kor után a legtöbb gyermek képes megmosni a saját fogait, de még mindig tanácsos, hogy tartsa rajtuk a szemét, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a fogmosás megfelelően, az ajánlott két percig történik. 12 éves korra remélhetőleg kialakultak a helyes szájápolási szokások, és a gyermekek képesek önállóan fogat mosni.

Hogyan kell a gyerekeknek fogat mosni?

 

Fontos, hogy korán megszokják a jó fogmosási technikát, hogy azt a gyerekek magukkal vigyék a felnőttkorba. A fogkefének puha sörtéjűnek kell lennie, és 45 fokos szöget kell az ínnyel bezárnia. Használjon gyengéd körkörös és söprögető mozdulatokat, amikor irányítja gyermeke kezét, hogy megtanulhassa a helyes mozdulatot! A rágófelszíneket enyhén tisztítsa meg előre-hátra tartó mozdulatokkal! Használhat tükröt, ha szeretné, hogy gyermeke lássa, hogy a fogkefe pontosan hol is tisztít - ez a rutint még szórakoztatóbbá teheti. Mondja meg gyermekének, hogy ne nyelje le a fogkrémet, ehelyett két perc után köpje ki! Ha végeztek a fogmosással, ne öblítsen gyermeke, mivel ez csökkenti a fluorid hatékonyságát! Hasonlóképpen, ne engedje, hogy fogkrémet egyen vagy nyalogasson a tubusból!

Mi a legjobb módja, hogy a gyermekemet fogmosásra ösztönözzem?

 

  • Vonja be! - Engedje, hogy kiválassza a saját fogkeféjét a kedvenc színében vagy kedvenc karakterével, így várni fogja a fogmosást.
  • Mossanak fogat együtt! - Tegye a fogmosást családi tevékenységgé, a nap elején és végén együtt eltöltve egy kis időt, így kevésbé fog terhes feladatnak tűnni!
  • Tegye a fogmosást vidámabbá! - Rengeteg eszköz van a gyerekek szórakoztatására, hogy elrepüljön az idő fogmosás közben. Brush DJ, az NHS által kínált app két percnyi zenét játszik, hogy a megfelelő időtartamig tisztítsák a fogakat. Léteznek a gyermekek által megtekinthető online történetek, valamint speciálisan erre a célra kapható homokórák is, melyek ugyanebből a célból nagyjából kétpercesek.
  • Mutasson példát! - Mosson Ön elsőként fogat, vagy hagyja, hogy a gyermek mossa meg az Ön fogát! Tűnjön ez szórakoztató tevékenységnek! A Babaszoba.hu weblap azt javasolja, hogy engedje kicsi/fiatal gyermekének, hogy az Ön fogait mossa meg először, ami egy jó módja annak, hogy óvatosan ismertesse meg a fogmosást.

Mi a helyzet, ha a gyermekem továbbra sem akarja mosni a fogait?

 

Győződjön meg arról, hogy jó-e az időzítés! Ez szülőként megterhelő lehet, különösen ha próbál ragaszkodni a napi rutinhoz és a lefekvés idejéhez, hiszen ha játék közben kéri gyermekét, hogy mosson fogat, nem biztos, hogy készséges lesz. A fogmosás időpontja előtt 5 perccel emlékeztesse, hogy közeleg a fogmosás, így felkészülhet a lefekvés előtti rutinra. Ha gyermeke nem szeret fogat mosni, jutalmazza engedelmesség esetén például a kedvenc meséje felolvasásával vagy ígérje meg, hogy fogmosás után befejezheti játékát,a mesefilm megnézését.

Ha minden más csődöt mond...

 

A Psychology Today cikkje a következő taktikát ajánlja, ha gyermeke nem akarja megmosni a fogait. Beszélje meg gyermekével, hogy van egy egy alkalmas lehetősége, amikor kivételesen nem kell fogat mosnia, erről készítsen egy igazolást. Akkor használhatja fel gyermeke, amikor akarja. Ez izgalommal fogja eltölteni, és igyekezni fog a lehetőség megtartására, így úgy fog dönteni, hogy fogat mos és egy másik alkalommal fog élni a lehetőséggel. 

Hogyan vegyük rá az idősebb gyerekeket a fogmosásra?

 

Azokat a gyerekeket, akik idősebbek annál, hogy a tanúsítványok vagy appok motiválják őket, nehéz lehet a megfelelő fogmosásra rábírni. Ha a gyermek elég idős ahhoz, hogy hallgasson az észérvekre, és még mindig nem akar fogat mosni, kérdezze meg, mi az oka. Ha azért van, mert "ez unalmas," magyarázza el, hogy néhány dolog, mint a zuhanyozás és fogmosás, szükséges az egészségünk és a jólétünk érdekében. Vázolja a következményeket, mint például a fogszuvasodás, ínybetegségek és a fog elvesztése. Ha minden más csődöt mond, apelláljon a gyermek hiúságára. Az idősebb gyermekek jobban aggódnak a megjelenésük miatt, a fogmosás pedig a fehér mosoly megtartásának feltétele. Mindenekelőtt próbáljon türelmes lenni, hiszen a gyerekek állandóan tanulnak. Bár szeretné megkímélni őket a foguk kilyukadásától, ha nem hajlandóak hallgatni Önre, és fogukat megfelelően mosni, és a foguk kilyukad, akkor ez rábírhatja őket a későbbiekben fogaik ápolására.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK