Untitled design - 1

Fluoridos vagy fluoridmentes fogkrém – Melyik fogkrém a legjobb gyermekem egészsége érdekében?

Számos fluoridmentes gyermekfogkrém közül válogathatunk a patikák és drogériák polcain, ezért feltehetjük a kérdést, hogy vajon melyik a legjobb választás gyermekünk egészsége számára, a fluoridos vagy a fluoridmentes fogkrém? Korábbi irányelvek a két évnél kisebb gyermekeknek a fluoridmentes fogkrémeket javasolják. Ennek oka az, hogy a gyerekek nagyjából három éves korukig nem tudnak köpni, ami miatt fennáll a veszélye annak, hogy lenyelik a fogkrémet. A Preventív fogászat A fluoridprevenció jelenlegi gyakorlati lehetőségei Magyarországon fejezetében a szakemberek kifejtik, hogy gyermekeknél a fluoridos fogkrémek alkalmazásával a fogszuvasodás és a lyukas fogak kialakulása megelőzhető.

Miért kell a fluorid miatt aggódnunk?

 

A fluorid, ha hosszabb időn át nagyobb mennyiségben lenyeljük, egészségügyi – csontvázrendszeri – problémákat okozhat. A fluoridmérgezés például az Egyesült Királyságban ugyan nem gyakori, azonban olvashatók olyan dokumentált esetek, ahol felnőttek hosszú időn keresztül nagy mennyiségben fogyasztottak fogkrémet. A Webbeteg internetes portál szerint hat év alatti gyermekeknél az úgynevezett dentális fluorózis léphet fel, ha rendszeresen fluoridot nyelnek le. Ez a fogakon elszíneződést, mélyedések kialakulását okozhatja, amely állapot a tejfogak kihullásáig fennmarad. A fluorid nagy mennyiségű, hosszú ideig fennálló fogyasztásakor fordulhat ez elő, és a népegészségügyi vélekedés az, hogy a fluorózis kockázatát meghaladja a fogszuvasodás veszélye. A fogszuvasodás miatt szükséges foghúzás az elsőszámú oka a gyermekek kórházi ellátásának az Egyesült Királyságban.

Biztonságos a fluoridos fogkrém a kisebb gyermekek számára?

 

Mivel a gyerekek három éves korukig még nem tanulják meg kiköpni a fogkrémet, ezért a szülők joggal kérdőjelezhetik meg azokat a frissült irányelveket, amelyek azt javasolják, hogy a kisgyermekeknél ne használjanak fluoridmentes fogkrémet. Ausztrál fogorvosok azt javasolják, hogy a három év alatti gyermekeknél csupán egy filmszerű fogkrém mennyiséget, míg a 3–6 év közötti gyermekeknél egy borsónyi mennyiségű fluoridos fogkrémet alkalmazzunk. Ellenőrizze gyermekét fogmosás közben és tartsa a fogkrémet nem elérhető helyen! Soha ne hagyja, hogy gyermeke egyedül nyomja ki fogkeféjére a fogkrémet vagy felügyelet nélkül mosson fogat!

És mi a helyzet a magas fluoridtartalmú gyermekfogkrémekkel?

 

Az Egyesült Királyságban a fogorvosok gyakran magas fluoridtartalmú fogkrémet javasolnak azoknak, akiknél súlyos fogszuvasodás áll fenn vagy akiknél a fogszuvasodás kockázata fokozott. Ezek a fogkrémek nagyobb koncentrációban tartalmaznak fluoridot, mint bármely más recept nélkül a patikában megvásárolható készítmény. Hazánkban a megvásárolható fogkrémek recept nélkül kaphatók. A Webbeteg tájékoztatása szerint azonban a túl sok fluorid is káros lehet. Az 1000 ppm-nél jóval több fluoridot tartalmazó fogkrém, megnövelheti a dentális fluorózis kockázatát, ugyanakkor a felnőttek számára 1500 ppm az optimális fluoridtartalom.

Mennyi fluoridot kellene a gyermekem fogkrémének tartalmaznia?

 

A Cochrane áttekintő közleménye szerint – amely a fogkrémek fluoridtartalma és a gyerekek szájhigiénés állapota közti összefüggést vizsgálta – gyermekeknél, a fluoridmentes fogkrém nem olyan hatékony, mint a fluoridos a lyukas fogak kialakulásának megelőzésében. Az összefoglalás 1000ppm induló koncentrációt ír le a gyermekek számára a fogszuvasodás megelőzésére. Az ennél alacsonyabb adagok csupán annyira voltak hatékonyak, mint a fluoridmentes fogkrémek, és nem biztosították ugyanazt a védelmet a fogszuvasodással szemben. Amennyiben biztonytalan, beszélje meg gyermeke fogorvosával, hogy melyik fogkrém a legjobb a gyermekének! A Cochrane áttekintő közleménye javasolja a fluorózis veszélyének kockázatát a fogszuvasodás kialakulásának veszélyével összevetni.

Fluoridos vagy fluoridmentes fogkrém - Mi a legjobb gyermekek egészségének?

 

Ha gyermekének sajátos szükségletei vannak és/vagy Ön aggódik, hogy túl nagy mennyiségű fluoridot nyel le fogmosáskor, akkor lehet, hogy szeretné fogorvosa véleményét is kikérni a fluoridos vagy fluoridmentes fogkrémek használatát illetően. Az Egyesült Királyságban a legtöbb dokumentált eset a fluorid lenyeléséből – nagy mennyiségben, rendszeresen nyelték le a fogkrémet – adódott. A babafogakon megjelenő fluorózis nem érinti a maradandó fogakat, kivéve, ha súlyos esetről van szó. A fluorid megtalálható az ételekben és a vízben, ezért nem lehet teljes mértékben kikerülni. A fogak egészségének szempontjából a fluoridos fogkrémek a legjobb választás gyermeke egészségének, mivel a fogszuvasodás a tejfogakon problémákat okozhat a maradandó fogakon és a súlyos, kezeletlen fogszuvasodás még súlyosabb gondokat okozhat a gyermek általános egészségére nézve. Csak ön döntheti el, mi a legjobb gyermeke egészségének. Ha kételyei lennének, olvassa el a fluoridos vagy fluoridmentes fogkrémekről szóló áttekintést és kérjen tanácsot gyermeke fogorvosától!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK