Untitled (1920 × 933 px) - 1

Hogyan tanítsuk meg gyermekeinknek a fogmosást?

Hogyan tanulják meg a gyerekek a helyes fogmosást?

 

A helyes fogmosás célja a lepedék fogakról történő alapos eltávolítása. Ha mindezt gondosan teszi, ez két percig tart, azaz 120 másodpercig. Ha Ön és gyermeke szeretnének biztosak lenni abban, hogy betartják ezt az időt, mérje a fogmosás időtartamát.

 

A fogmosásra fordított időnek nem szabad elterelnie figyelmét a helyes fogmosási technikáról, ez csupán egy útmutató ahhoz, hogy mennyi időre van szükség az alapos fogmosáshoz.

Az alapos fogmosás – mit jelent ez?

 

Ahhoz, hogy gyermekei megtanulják az alapos fogmosás lépéseit, tervszerűen kell haladniuk: először el kell távolítani a ragadós lepedéket az összes fogról. Az erős dörzsölés azonban nem ajánlott! Óvatos mozdulatokkal mossanak fogat, fordítsanak kiemelt figyelmet az ínyszélre és a nehezen elérhető helyekre a hátsó fogaknál! A gyermekek számára ajánlott sorrend az alapos fogtisztításhoz a következő:

  • először a rágófelszíneket mossák meg,
  • ezt követően a külső fogfelszíneket,
  • majd a belső felszíneket,
  • először a felső fogakat, majd az alsókat!

A helyes fogmosási technika

 

Természetesen számos fogmosási technika létezik és mindenkinek megvan a saját módszere. Azonban, hogy ez hatékony-e, csak később derül ki. Plakkfestő tablettával ellenőrizhető a fogtisztítás sikeressége. Íme egy fogmosási technika, amelyet a fogorvosok gyermekek számára javasolnak:

 

Tartsuk a fogkefét az ínyre 45 fokos szögben és mossuk a külső fogfelszíneket söprögető mozdulatokkal az ínytől a fogak koronája felé! A gyermekfogkrémhez mellékelt illusztráció is segítségül szolgálhat.

 

Tanítsa meg gyermekének a fogsor külső és belső felszínének tisztítását! A moláris (őrlő) fogak rágófelszínét előre-hátra irányú mozdulatokkal mossuk meg!

Milyen típusú fogkefét használjon gyermekem?

 

Számos szakértő egyetért abban, hogy a puha sörtéjű fogkefék a legjobbak a lepedék és az ételmaradék eltávolításához. A kis fejű fogkefék szintén előnyösek, mivel ezekkel a szájban nehezen elérhető helyeket könnyebb tisztítani, beleértve a hátsó fogakat is. A gyermekek számára speciális fogkefék is kaphatók. Kezdésként mossa meg gyermeke fogát úgy, hogy a fogkefét együtt fogják! Ezáltal gyermeke könnyebben megtanulhatja a fogmosás mozdulatsorát. Három éves kortól elektromos fogkefét is használhat gyermeke.

Milyen gyakran kell a fogkefét cserélni?

 

Gyermeke fogkeféjét legalább három havonta, vagy amikor már az elhasználódás jelei láthatóvá válnak rajta (amelyik előbb bekövetkezik) ki kell cserélni. Ez természetesen meglehetősen egyéni dolog. Néhány embernél a fogkefe egy hónapot követően lecserélésre kerül, míg másoknál a már teljesen elhasználódott sörtéjű fogkefe is "kibír még néhány napot". A valóságban az irányadó szabály szerint amint a sörték elkezdenek a fogkefe fejéből kifelé állni, vagyis kirojtosodnak, le kell cserélni a fogkefét. Ha azt veszi észre, hogy a fogmosást követően a lepedék gyorsabban képződik a fogain, vagyis fogkeféjének tisztító hatása csökkent, akkor elérkezett az ideje, hogy régi fogkeféjétől megváljon. Szintén nagyon fontos, hogy egy megfázást követően is lecserélje fogkeféjét, hiszen a kórokozók megtelepedhetnek a sörtékben, ami ismételt megbetegedéshez vezethet!

Mennyire fontos, hogy milyen fogkrémet használunk?

 

Sokan úgy vélik, hogy minden fogkrém egyforma. Ez azonban nem igaz. Olyan fogkrémet kell használnia, ami megfel az Ön igényeinek. Napjainkban számos különböző indikációra ajánlott fogkrém kapható, például fogszuvasodás ellen, elszíneződött vagy érzékeny fogakra, ínygyulladásra és vérző ínyre vagy periodontitisz ellen. Általános javallat, hogy gyermeke mindenképpen fluoridtartalmú fogkrémet használjon, amely véd a fogszuvasodás ellen. A fogkrém fluoridtartalmát gyermeke életkorának megfelelően kell kiválasztani. Ezzel kapcsolatban érdeklődjön fogorvosánál!

 

© Copyright 2012 Colgate-Palmolive Co.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK