Rodzina szczotkująca zęby razem.

Álljon készen gyermeke első fogmosására!

Álljon készen gyermeke első fogmosására!

 

Szülőként a legjobbat akarja a kicsinek és bármit megtesz azért, hogy gyermeke egészséges és boldog legyen. Ha a száj egészségéről van szó, az Önhöz hasonló szülőknek gyakran sok kérdése van arról, hogyan biztosítson a gyermekének jó alapokat. Mikor kezd a baba fogzani? Hogyan mossuk megfelelően a kicsik fogait? Milyen fogkefe ajánlott a babáknak? És mi a helyzet a fluoriddal? Ne aggódjon - valamennyi kérdésére kitérünk!

 

Mikor kezd kibújni a babák foga?

 

A Babaszoba.hu szerint a babák többsége hat hónapos kor körül kezd fogzani. Viszont minden gyerek más és más! Előfordulhat, hogy már három hónapos korában előtör az első fogacska, de az is, hogy csak az első születésnapja után, ezért ne ijedjen meg, ha az Ön gyermeke eltérő ütemben fogzik.

Mikor kell elkezdeni mosni a baba fogait?

 

Soha nincs túl korán a szájápolási rutin kialakítását elkezdeni. A megelőzés első legfontosabb eszköze a fogkefe. A legjobb fogkefe kiválasztása függ a gyermeke korától és ügyességétől. Elmondjuk, hogyan válassza ki a megfelelő fogkefét gyermekének az életkorától függően.

Születéstől 2 éves korig

 

Bár az Ön gyermekének első foga hat hónapos kor előtt többnyire nem jelenik meg, már a születéstől elkezdheti a szájápolási szokások kialakítását. A baba szájüregének a napi kétszeri puha, tiszta ruhával történő megtisztítása eltávolítja a baktérium-lerakódásokat és segít neki hozzászokni a szájápolási rutinhoz.

 

Amikor az első fog kibújik, váltson fogkefére és mossa a fogat naponta kétszer! A kis fejű és puha sörtéjű babafogkefe segít Önnek a baba száját alaposan tisztítani anélkül, hogy az érzékeny ínyét irritálná.

 

Kisgyermekkorban már a gyermek a fogkeféért nyúl és maga is szeretne próbálkozni a használatával. Válasszon kis fejű, puha sörtéjű fogkefét széles, ergonomikus nyéllel, hogy azt a kicsi könnyen meg tudja fogni!

 

Más kisgyermekek nagyon vonakodnak a foguk mosásától. A fogmosást szórakoztatóbbá teheti egy, a gyermeke kedvenc karakterével díszített fogkefével. Emellett sok szórakoztató kétperces dalt és történetet talál online, ami segít szórakoztatni a gyermeket a fogmosás ideje alatt, mint például az Elmex Kétperces Meséi (elérhető angol és német nyelven).

2-6 éves korban

 

Ebben az időszakban a gyermeke motoros készségei gyorsan fejlődnek, ezért hamarosan készen áll egy puha sörtéjű tanuló fogkefe használatára. Ezeknek a fogkeféknek karcsú, de ergonomikusan kialakított nyelük van, hogy segítsenek a megmarkolásban és meglehetősen nagy fejük, hogy lehetővé tegyék a növekvő számú fogak tisztántartását.

 

Gyermekének legalább hat éves koráig a kézügyessége nem lesz megfelelő ahhoz, hogy maga mossa a fogait. Azonban a szakértők szerint, ha hagyjuk, hogy maguk próbálkozzanak vele, az segíthet nekik a helyes fogmosási készségek kialakításában. Természetesen Ön az alapos fogmosás érdekében legalább lefekvés előtt tisztítsa alaposan végig a nehezen elérhető fogakat is.

A fluorid és a gyermekek

 

A fluoridtartalmú fogkrémek elengedhetetlenek ahhoz, hogy a növekvő fogak erősek és egészségesek maradjanak. A Webbeteg.hu azt ajánlja, hogy a gyerekek 1000 ppm mennyiségű fluoridtartalmú fogkrémet használjanak. A három év alatti gyermekek esetében használjon filmszerű mennyiségű fogkrémet, 3-6 éves korú gyermekeknél borsónyi mennyiséget. Felügyelje, hogy gyermeke ne nyelje le a fogkrémet és ne öblítsen fogmosás után, mert az lemossa a fluoridot!

A gyermek fogkeféjének cseréje

 

Minél régebbi egy fogkefe, annál kevésbé lesz hatékony a lepedék eltávolítása során. Cserélje a gyermeke fogkeféjét háromhavonta, vagy gyakrabban, ha a sörték kezdenek elkopni vagy szétállni! Új fogkefét kell vásárolni akkor is, ha gyermeke beteg volt, hogy megelőzze az újrafertőzést!

 

Jó száj-egészségügyi szokásokkal összekötve a megfelelő fogkefe és fogkrém megőrizheti gyermeke boldog és egészséges mosolyát. Ha nem biztos benne, hogy melyik fogkefe a legjobb gyermekének, kérdezze meg fogorvosát!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK