Uśmiechnięte niemowlę z pierwszymi ząbkami

Fogzás és a baba első fogai

A baba első foga egy izgalmas mérföldkő a szülők számára, de gyakran ez egy nehéz életszakasz kezdete a kicsije számára. Nehéz lehet végignézni, hogy a csecsemő a fogzásból eredő fájdalommal küzd, de ha felkészül erre, segíthet ezt a lehető legkönnyebben átvészelni.

Mikor kezd a baba fogzani?

 

A Babaszoba.hu azt mondja, hogy hogy a csecsemők többsége hat hónapos korában kezd fogzani. Ne aggódjon, ha a gyermeke hamarabb kezd fogzani. Az NHS kiemeli, hogy minden gyermek más, néhány baba már három hónapos korban kezd fogzani, valamint ritkán az is előfordul, hogy a csecsemő foggal születik. Hasonlóképpen nem kell nyugtalankodni, ha a gyermeke hat hónapos kor után kezd fogzani! Teljesen normális, hogy a baba első foga egészen 12 hónapig nem bújik ki.

A baba fogzásának sorrendje

 

A Babaszoba.hu szerint a tejfogak előtörésének van egy sémája.

 

Az elsők általában az alsó középső metszőfogak (első fogak) az 5-7. hónapban, majd a felső középső metszőfogak követik 6-8 hónapos kor környékén. Ezután jönnek az oldalsó metszőfogak, melyek a középső metszőfogak két oldalán helyezkednek el. A felső pár a 9-11. hónapban jelenik meg, majd az alsó pár követi a 10-12. hónapban.

 

Az első tejőrlőfogak, vagy hátsó fogak a 12-16. hónapban törnek át, a szemfogak követik a 16-20. hónapban.

 

Végül a második tejőrlőfogak törnek át a 20-30. hónapban, kiegészítve a 20 fogból álló tejfogsort, más néven az elsődleges vagy tejfogakat.

A fogzás tünetei

 

Néhány szerencsés baba nem tapasztal jelentős fogzási kellemetlenséget. Akik azonban igen, már akkor tapasztalják a kellemetlen tüneteket, mielőtt az előtörésben lévő fog láthatóvá válik. A sírás vagy az izgatottság mellett a Babaszoba.hu elmondása szerint észrevehet:

 

  • fájó, vörös ínyt,
  • arcpírt az egyik orcán,
  • füldörzsölést,
  • túlzott nyálcsorgást vagy nyálfolyást,
  • a kéz, az ököl vagy kemény tárgyak rágását vagy rágcsálását,
  • nyugtalanságot.

 

A közhiedelem szerint a fogzás lázat vagy hasmenést okoz, de az NHS szerint jelenleg nincs olyan bizonyíték, ami ezt alátámasztaná. Ha gyermeke mutatja ezen tünetek bármelyikét, amely Önt aggodalommal tölti el, keresse fel tanácsért a háziorvosát!

Hogyan könnyítse a fogzást?

 

Ha a baba lehangolt a fogzás során, a sok többletszeretet, a biztonságérzet nyújtása és az ölelés nagyon csillapítóan hathatnak. A Babaszoba.hu javasolja továbbá, hogy óvatosan masszírozza meg a baba fájó ínyét tiszta ujjal, hogy segítsen enyhíteni a kellemetlenséget.

 

Észreveheti, hogy gyermeke mindent rág, ami szem előtt van. Ez azért történik, mert a szilárd tárgyak okozta nyomás enyhíti a fogzási fájdalmat. A fiatalabb babáknak a hűtött (de nem fagyasztott) rágóka segíthet. Ha a babát már elválasztották, akkor adjon neki hűtött gyümölcs- vagy zöldségdarabokat, grissinit vagy kenyérhéjat.

 

A túlzott nyáladzás a bőr felpállásához vezethet. Próbálja meg a baba szája, arca és nyaka körül a finom bőrt szárazon tartani, és gyakran cserélje a nedves ruhákat vagy előkéket.

A baba első fogainak ápolása

 

A tejfogak már a csecsemő első fogainak áttörésétől kezdve szuvasodhatnak. Ennek megakadályozása érdekében a Csaladvilag.hu azt javasolja, hogy vigye el első fogászati szűrésére, kezdje el kialakítani a szájápolási rutint napi kétszeri fogmosással. A maximális szuvasodás elleni védelem érdekében használjon babafogkefét és apró foltnyi fogkrémet legalább 1000ppm mennyiségű fluoridtartalommal.

 

Soha nem lehet túl korán kezdeni a jó száj-egészségügyi szokások kialakítását gyermekével. A száj-egészségügy proaktív megközelítésével már a fogáttörés első napjától mindent megtesz a fogak egészségének megőrzése érdekében a fogzás időszakától a fogváltásig.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK