Untitled (1920 × 933 px) - 1

A gyermekek szájápolása: hogyan előzze meg a „rossz” fogak kialakulását gyermekénél

Szülőként felelősséggel tartozik gyermeke egészségéért és jóllétéért, beleértve a szájuk egészségét is. Dr. Hermann Péter, a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának vezetője szerint a magyar gyerekek fogai rendkívül rossz állapotban vannak. Vajon a rossz fogú gyerekek egyszerűen balszerencsések vagy tehetünk valamit a megelőzés érdekében? Olvasson tovább, hogy megtudja, hogyan gondoskodjon gyermeke fogairól annak érdekében, hogy mosolyuk felnőttkorukig egészséges maradjon!

Fontos-e a tejfogak egészsége?

 

A gyerekek szájhigiéniájával kapcsolatos mítoszok egyike, amelyet a Webbeteg.hu is cáfol, hogy a tejfogakra nem kell külünösebben vigyázni, hiszen úgyis kiesnek. A tejfogak gyengébbek, kevésbé ellenállóak a baktériumokal szemben. A fogszuvasodás megelőzése érdekében fontos a tejfogak ápolása.

Számít-e a babák fogainak szuvasodása?

 

Igen! A fogszuvasodás által érintett csecsemők rossz fogú gyerekekké cseperednek. Annak ellenére, hogy a babák fogai kiesnek, a Webbeteg.hu arra figyelmeztet, hogy a tejfogak komoly romlása a későbbiekben a gyermekeknél rossz fogak kialakulásához vezet. A tályogok gátolják a fog fejlődését és azoknál a gyerekeknél, akiknek a fogait eltávolították, nagyobb valószínűséggel nőnek ferde vagy problémás fogak, mivel a tejfogaknak helyfenntartó szerepe van a maradó fogak szempontjából.

Hány éves kortól kell elkezdenem mosni a gyermekem fogát?

 

Amint az első tejfogak áttörnek, fontos gyermekénél elkezdeni a szájhigiéniai szokások gyakorlását (hat hónapos kor körül).

 

A Babafalva.hu javasolja, hogy a babák fogait naponta kétszer mossuk. Mossunk meg minden fogat gyengéd, körkörös mozdulatokkal, beleértve azt a területet is, ahol a fogak és az íny találkoznak! Legyünk gyengédek, mivel a baba ínye érzékeny a fogzás ideje alatt! Amint a gyermeke elég idős ahhoz hogy megfogja a fogkefét, biztassa, hogy kezdjen fogat mosni! A gyerekeket hétéves korukig ellenőrizni kell fogmosás közben, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy helyesen mossák a fogukat.

Hány éves korban kell a gyermekemet fogorvoshoz vinnem?

 

A szakértők szerint már az első tejfogak megjelenésekor érdemes a picit fogorvoshoz vinni. A fogorvos ellenőrizni tudja, hogy a fogak úgy fejlődnek-e, ahogy kell, valamint ez jó alkalom arra, hogy feltegye kérdéseit a gyermeke fogainak ápolásáról.18 hónapos kor után a gyermekét évente kell felülvizsgálatra vinnie.

Miért rosszak bizonyos gyerekek fogai?

 

Több tényező járul hozzá a gyerekek rossz fogaihoz. Ezek közé tartoznak a következők:

 

  • Étrend - A cukros italok a fő bűnösök. A szülők azt gondolhatják, hogy a gyümölcslevek egészségesebb alternatívát kínálnak az üdítőitalokkal szemben, de az almalé több cukrot tartalmaz, mint a kóla! Az egyszerű szénhidrátok (kekszek, müzliszeletek, készételek) is cukorrá alakulnak át.
  • Genetika - Vannak, akiknek a fogai mélyen barázdáltak vagy behúzódások vannak a felszínén és hajlamosabbak a szuvasodásra. Ez nem jelenti azt, hogy a gyermeke arra van ítélve, hogy rossz fogai legyenek. Ha a gyermeke ebbe a csoportba tartozik, ez csak azt jelenti, hogy szorgalmasnak kell lennie, amikor a szájhigiéniáról van szó.
  • Helytelen szájhigiénia - Az átlagos felnőtt csak 45 másodpercig mos fogat, és a gyermekek még rövidebb ideig figyelnek erre, így valószínű, hogy a gyermeke nem mossa a fogait minden alkalommal az ajánlott 2 percig.
  • Cumisüvegből történő etetés - Fogszuvasodást okozhat, ha a csecsemő vagy a kisgyermek számára cumisüveget hagyunk a kiságyban, hogy álomba ringassa magát, mert tejcukorban áznak a fogai.

Mit tehetek, hogy meggátoljam a gyermekeimnél a rossz fogak kialakulását?

 

  • Alakítson ki jó szájápolási szokásokat! - A naponta kétszer 2 percig történő fogmosás elengedhetetlen. Annak érdekében, hogy ezt a célt következetesen elérje, próbálja a fogmosást élvezetessé tenni. Sok eszközt találhat erre online, mint például rövid történeteket, amiket a fiatalok megnézhetnek.
  • Kezdje korán! - Mossa a baba fogait, amint az első tejfogak kibújnak!
  • Használjon fluoridos fogkrémet! - Adjon gyermekének megfelelő mennyiségű és fluorid tartalmú fogkrémet. Országonként változhat az irányelv arra vonatkozóan, hogy mennyi fluoridot tartalmazzon a gyermeke által használt fogkrém, ezért ellenőrizze, hogy hány ppm (rész per millió) mennyiséget ajánl a helyi egészségügyi hatóság a gyermeke korcsoportjának. A fluoridra vonatkozó további ajánlásokat és a mennyiséget illetően látogasson el a The Cochrane Review weboldalára!
  • Ellenőrizze a fogmosást! - Ezen a módon meg tud bizonyosodni arról, hogy a gyermeke nem nyeli le a fogkrémet, és meg lehet tanítani őket, hogyan kell helyesen fogat mosni.
  • Korlátozza a cukorfogyasztást! - Csökkentse az édességek, kekszek és cukros ételek fogyasztását, használjon cukormentes gyógyszereket, ha lehetséges, és fontolja meg a gyümölcsléről való lemondást vagy a vízzel történő hígítást.
  • Hat hónapos kortól térjen át a pohárra! - A jobb gyermekkori szájhigiéné érdekében a szakértők ezt javasolják, továbbá a cumisüveg használatát egy éves korban javasolt abbahagyni.
  • Fontolja meg a fluorid kezeléseket/a barázdazárást! - Ha a gyermeke fokozottan ki van téve a fogszuvasodás kockázatának, vagy ennek korai jelei mutatkoznak, javasolt lehet a fluoridtartalmú lakkokkal történő kezelés. Beszéljen fogorvosával, hogy megtudja, javasolt-e gyermeke számára ez a kezelés!

 

A fogak ápolása nemcsak a fogak egészségének megtartása szempontjából, hanem az általános egészség szempontjából is fontos. Az NHS szerint az Egyesült Királyságban a gyermekek kórházba történő beutalásának első számú oka a fogeltávolítás. Ezt megakadályozhatja gyermekénél megfelelő szájápolással, és egy életre szóló egészséges mosolyt biztosíthat neki.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK