Untitled (1920 × 933 px) - 1

Melyik a legjobb fogkrém a kisbabánk számára?

Sok szülő kérdezi, hogy melyik a legjobb fogkrém kisbabájuk számára: a fluoridtartalmú vagy a fluoridmentes babafogkrémek? Mennyi a biztonságos fluoridmennyiség, és hogyan kell a babák fogát ápolni? További információkért olvasson tovább!

Nem kellene a 2 éves kor alatti gyermekeknek fluoridmentes fogkrémet használni?

 

A fogmosással kapcsolatos legfrissebb ajánlások a 2 éves kor alatti babáknak és csecsemőknek fluoridtartalmú fogkrémet javasolnak. Ne feledje ellenőrizni a fluoridmennyiséget a termék címkéjén!

Biztonságos a fluoridos fogkrém a babák és a kisebb gyermekek számára?

 

Az ajánlott mennyiségben és adagban a fluoridos fogkrém biztonságosnak tekinthető. A probléma az, ha a fluoridot a gyerekek nagyobb mennyiségben lenyelik, károsodhatnak a fogak, elszíneződhetnek vagy foltossá válhatnak, amely állapotot dentális fluorózisnak nevezünk. A manchesteri egyetem egy cikke szerint a közegészségügyi tisztviselők a fogszuvasodás kialakulásának és a következményeinek kockázatát, mint például a foghúzást, jelentősebbnek tartják, mint a fluorózis kialakulásának veszélyét, mivel az utóbbihoz a gyerekekeknek hosszabb ideig, nagyobb mennyiségben kellene a fogkrémet lenyelniük ahhoz, hogy súlyos mértékben barnás foltok jelenjenek meg a fogaikon. Azonban az életkornak megfelelő fogkrémből a helyes mennyiséget alkalmazva csökkenhet ez a kockázat. Hat éves kor után a legtöbb gyerek legtöbb foga már kinőtt, nem kell tovább a fluorózis miatt aggódnunk.

És mi a helyzet a fluoridmentes babafogkrémekkel?

 

Találhatunk olyan babafogkrémeket, amelyek hatóanyaga a xilit vagy a hidroxiapatit, és amelyekről úgy vélik, hatékonyak a fogszuvasodás megelőzésében. Míg számos vizsgálat bemutatta, hogy a fluoridos fogkrémek a gyermekeknél 24%-kal csökkentik a fogszuvasodást és javítják az általános szájhigiéniát, addig a fluoridmentes fogkrémek fogszuvasodás elleni hatékonyságát és annak mértékét igazoló klinikai bizonyíték továbbra is hiányos. A fluorid biztonságos és a fogszuvasodás korai tüneteit képes visszafordítani.

A tejfogak számítanak?

 

Néhány szülő úgy gondolhatja, hogy nem számít, ha a fluoridmentes babafogkrémek nem nyújtják ugyanazt a fogszuvasodás elleni védelmet, hiszen a gyerekek fogai idővel úgyis kiesnek. Ez egy gyakori tévedés. Ha a baba foga kilyukad, azt ugyanúgy be kell tömni vagy ki kell húzni, mivel hatással lehet az íny egészségére, a fog alatt fejlődő maradandó fog egészségére és a gyermek általános egészségére. A Babafalva internetes oldal szerint a gyerekek tejfogai kevésbé védettek a fogszuvasodással szemben. A súlyos fogszuvasodás a babáknál károsíthatja a maradandó fogakat. Ha a tejfogakat ki kell húzni, a gyerekeknek nagyobb valószínűséggel nőnek ferdén a fogai vagy adódnak fogproblémái, mivel a tejfogak segítenek abban, hogy később a fogak közti távolság megfelelően legyen.

Mekkora mennyiségú fluorid biztonságos a babák számára?

 

A webbeteg internetes portál szerint a gyerekeknek 1000 ppm koncentrációjú fluoridot tartalmazó fogkrémet kellene használniuk. A három év alatti gyermekeknél, még azoknál a babáknál is, akiknek már az első foguk kijött, az alacsony fluoridtartalmú (1000 ppm) fogkrém használata biztonságos. (A legtöbb gyermekfogkrém 1000–1400 ppm közötti fluoridtartalommal rendelkezik, ezért ezt ellenőrizni kell.) Amikor gyermeke már nagyobb és ki tudja köpni a fogkrémet (általában 6 éves kor felett), javasolt magasabb fluoridkoncentrációjú fogkrémre váltani, általában 1400–1500 ppm közöttire. Azonban ha bizonytalan, legjobb, ha megkérdezi gyermekének fogorvosát.

Használhatok kisebb dózisban fluoridos fogkrémet a gyermekemnél?

 

Használhat, ha szeretne, azonban ha a fluorid adagja túl alacsony, akkor a fogkrém hatékonysága a fogszuvasodás megelőzésében minimális lesz. Mint ahogyan azt már említettük, ez egyéb fluoridforrástól is függ. Néhány országban a fluoridtablettákat, cseppeket vagy fluoridos sót javasolnak, valamint 500 ppm koncentrációjú fluoridos fogkrém hatékonynak tűnik azoknál a 2 évnél kisebb babáknál, akiknek már vannak fogai. Ha bizonytalan a témával kapcsolatban, tegye fel kérdéseit fogorvosának!

Mennyi fogkrémet kell gyermekem fogaihoz használni?

 

A három év alatti gyermekeknek elegendő csak egy vékony kenetnyi, körülbelül a fogkefe háromnegyed részére jutó fogkrémmel fogat mosniuk. Három éves korban már borsónyi méretű fogkrém mennyisége javasolt a gyermekeknek.

 

A szülőknek gyakran nehéz rábírni gyermekeiket, hogy a fogmosás ideje alatt maradjanak nyugton. Ha az segít, egy tükör előtt ültesse az ölébe a gyereket, ölelje át, így fogmosás közben láthatja, hogy hol tisztítja a gyermek a fogait. Ne aggódjon, ha a két perc túl hosszúnak tűnik: mivel a babáknak és a csecsemőknek kevesebb foguk van, mint a felnőtteknek, ezért nem szükséges a két perces fogmosási idő kitöltésére. Csak arra ügyeljen, hogy elegendő időt szánjon minden egyes fog összes felszínének megtisztítására!

 

Az alábbi tippeket olvashatja a babák fogainak tisztítására a Babafalva internetes honlapon:

 

  • Fogmosás után, ha lehet, próbálja meg gyermekének a fogkrém kiköpését megtanítani! Ne aggódjon, ha eltart egy ideig amíg ráéreznek! A lényeg az, hogy fokozatosan tanítsa gyermekét a helyes szájhigiénés szokásokra, ami egy életen át elkíséri majd.
  • Ne hagyja, hogy gyermeke lenyalja a tubusról a fogkrémet vagy megegye azt! Ha lehet, olyan fogkrémet válasszon, amelynek nincs finom, gyümölcsös íze, hogy gyermeke megtanulja, a fogkrém nem étel.
  • Amíg a csecsemőnek nincs foga, tisztítsa a fogak helyét naponta kétszer egy törlőkendővel, majd amint az első foga kibújt, használjon fogkefét filmszerű fogkrém mennyiséggel!
  • Körkörös mozdulatokkal mossa meg a fogakat és ügyeljen arra, hogy fogzáskor a gyermek ínye érzékeny!
 

Amikor eldönti, hogy fluoridos vagy fluoridmentes babafogkrémet használjon gyermekénél, a döntés szülőként az Ön kezében van. Ha úgy dönt, hogy fluoridos fogkrémet választ gyermekének, győződjön meg arról, hogy a fogkrém a megfelelő mennyiségű fluoridot tartalmazza, mivel egyes gyermekfogkrémek nagyobb mennyiségben tartalmaznak fluoridot. Amennyiben továbbra is bizonytalan a témával kapcsolatban, keresse fel gyermekének fogorvosát vagy háziorvosát!

 

Ha fluoridmentes fogkrémet választ, konzultáljon erről gyermekének fogorvosával és amennyire lehetséges, próbálja meg csökkenteni a fogszuvasodás kialakulásának kockázatát (kerülje a cukros ételeket, távolítsa el a fogak felszínéről a lepedéket, csökkentse a szénhidrátbevitelt)!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK