Untitled design - 1

Szájpenész csecsemőknél: okok, tünetek és kezelésük

Egy kisbaba édesanyjaként tudjuk, hogy családod egészsége számodra a legfontosabb. Lehet, hogy máris a szájhigiénia rajongója lettél, minden etetés után törölgeted a baba ínyét, és gondoskodsz arról, hogy csak viz legyen a cumisüvegében az ágyában, semmi más. De még a legszigorúbb szájápolási rutin mellett is több millió természetesen előforduló organizmus él a szánkban. Legtöbbünk számára az egészséges immunrendszer tartja kordában őket. Azonban az egyik gomba, amely könnyen átveheti az uralmat, a Candida albicans, ismertebb nevén a szájpenész.

 

A csecsemők különösen érzékenyek az élesztőgombák túlszaporodására, mivel immunrendszerük még fejlődik. Csecsemőkorban akár oda-vissza is átjárhat a babák és az anyukák között a szoptatással. Ha úgy gondolod, hogy babád és Te is szájpenészben szenvedsz, hasznos, ha megismered a tüneteket, a kockázati tényezőket, a megelőző tippeket és a kezelést, így már úton is vagy a gyors gyógyulás felé!

A szájpenész tünetei csecsemőknél és anyáknál

 

A babán számos tünetet tapasztalhatsz, amelyek figyelmeztethetnek a lehetséges szájpenészre. Bár ez gyakori fertőzés a csecsemőknél, kellemetlen lehet. Ezért hasznos, ha megvizsgálod a szájpenész alábbi tüneteit a babánál, és szükség esetén kezelést tudsz kérni:

 

 • Fehér elváltozások vagy vörös, irritált elváltozások a száj belsejében.
 • A sebek letörlése vérzést okozhat.
 • Szoptatási vagy etetési probléma.
 • Szokatlan ingerlékenység és nyűgösség.
 • Az ápolás nehézségei vagy elutasítása.
 • Pelenkakiütés, amely nem múlik el az általánosan javasolt kenőcsök hatására.
 • Gázképződés a gasztrointesztinális traktusban lévő túlzott mennyiségű élesztő miatt.

 

Anyaként a szájpenész tünetei lehetnek:

 

 • Repedezett, viszkető vagy égő mellbimbók.
 • Pettyes vagy fényes bőr a bimbóudvaron, a bimbó körüli sötétebb, körkörös területen.
 • Éles, nyilalló fájdalom a mell mélyén, amikor szoptatni próbálsz.

A szájpenész kockázati tényezői

 

Megfelelően ápolod a gyermeked száját, és betartod orvosod minden tanácsát, így felmerülhet a kérdés, vajon mi okozza a szájpenészt a babáknál? Számos gyakori kockázati tényezője van annak, hogy a baba és az anya átadja egymásnak a szájpenészt:

 

 • Ahogy fentebb említettük, a baba immunrendszere még fejlődésben van, és nem tud úgy küzdeni a mikroorganizmusokkal, mint egy teljesen fejlett immunrendszer, így fogékonyabbá válik a szájpenészre.
 • Ha terhesség alatt vagy szülés közben hüvelyi gombás fertőzésed volt, a fertőzés szájpenész formájában átterjedhet a babára.
 • Keresztfertőzés fordulhat elő, ha te vagy babád prednizont, inhalációs kortikoszteroidokat vagy antibiotikumot szed.
 • Ha otthonodban valaki másnak is van candida-fertőzése, a szájpenész gyorsabban terjedhet, ahogy azt a La Leche League is megjegyezte.

 

A szájpenész a meleg területeket szereti, így érthető, hogy könnyen átjut a baba szája és az anyja mellei között. La Leche azt is megjegyzi, hogy néhány egyéb körülmény is növelheti a szájpenész kialakulásának lehetőségét. A cumi gyakori használata növeli a szájpenész kialakulásának kockázatát. Ha pedig vérszegénységben vagy cukorbetegségben szenvedsz, vagy túl sok édességet fogyasztasz, nő a kockázata a gombás fertőzés kialakulásának.

A szájpenész kezelése

 

Lehet, hogy fájdalmat érzel szoptatás közben, vagy fehér kiütést észlelsz kisbabád szájában. Tudjuk, hogy készen állsz a probléma gyors megoldására! A csecsemők szájpenészének kezelése nem bonyolult; ami a legfontosabb, hogy egyszerre kezeld magad és a kisbabád. Érdemes neked és csecsemődnek egyidejű kezelést kapnia, mivel szoptatás közben könnyen át tudjátok adni egymásnak a szájpenészt.

 

Javasoljuk, hogy fordulj orvoshoz, hogy megbeszéld a kisbabád és számodra is legjobb kezelési módot. A szájpenész néhány napon belül magától is elmúlhat, így előfordulhat, hogy csecsemőd nem is szorul kezelésre. Ha mégis kezelésre szorultok, a jó hír az, hogy mivel a legtöbb kezelés összeegyeztethető a szoptatással, ezalatt nem kell abbahagynod a szoptatást.

 

A gombaellenes gyógyszeres kezelés a szájpenész kezelésének leggyakoribb formája. Kezelőorvosod szájon át szedhető cseppeket írhat fel a baba számára, míg a gyógyszer krémje vagy szájon át szedhető változata működik a melleidre. Amint a Seattle-i Gyermekkórház megjegyzi, a kezelési tervet követően a tünetek négy-öt napon belül javulnak.

Az újrafertőződés megelőzése

 

Amellett, hogy téged és csecsemődet egyidejűleg kezeled, a következő higiéniai protokollok csökkenthetik a kiújuló szájpenész fertőzés esélyét:

 

 • Tisztítsd meg alaposan a cumit és a játékokat, amelyeket a kisbaba a szájába vesz.
 • Egy hét elteltével cseréd ki a cumit és a cumisüveg itatóját, ahogy azt a La Leche is megjegyezte.
 • Forrald ki a mellszívó részeit, amelyek az anyatejjel érintkeznek minden nap a kezelés alatt, és dobd ki a nedves mellpárnákat.
 • Ahhoz, hogy elpusztítsd a kórokozót a ruhákon, mosd ki meleg vízben egy csésze ecettel.
 • Gyakran mosd saját és kisbabád kezét, különösen pelenkacsere és fürdőszoba használat után.
 • A kezelés alatt papírtörlővel szárítsd meg kezeid, és azokat minden használat után dobd el.
 • Kerüld a popsitörlő kendőt, ha a kisbabádnak pelenkakiütése van. Ehelyett használj más törlőkendőt és vizet.
 • Tisztítsd és szárítsd meg a melled minden etetés után egy vattakoronggal vagy tiszta ruhával. Orvosod tanácsot tud adni a szoptatás alatt biztonságosan használható balzsamokról és krémekről!
 • Változtass az étrendben. Fontold meg az acidophilust tartalmazó joghurtot. Ez egy olyan probiotikum, amely képes megvédeni a szájpenésztől. És csökkentsd a cukor vagy élesztő alapú élelmiszerek fogyasztását, amelyek hozzájárulnak a candida túltermeléséhez.

 

Egy újszülött édesanyjaként tudjuk, hogy nagyon sok mindent kell megtanulnod. Azt is fontos felismerned, hogy te vagy a kisbabád szájpenészben szenved-e. Annak ellenére, hogy a szájpenész sok csecsemő gyakori fertőzése, különösen a szoptatott babák esetében, tudjuk, hogy a lehető leghamarabb szeretnél megfelelő kezelését biztosítani kisbabád számára. A szigorú higiéniai szabályok betartásával és ha a a szájpenész első jeleire felkeresed orvosod, a szoptatás továbbra is élvezetes kötődési élményt jelenthet neked és a kisbabád számára, és a szájpenészt pillanatok alatt megfékezheted.

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK