Untitled design - 1

Mit nevezünk fogszuvasodásnak (caries)?

A caries – vagy szakkifejezéssel a fogszuvasodás – kialakulása során a fogzománcból a savtermelő baktériumok hatására ásványi anyagok lépnek ki. A caries szót használhatjuk a kemény fogfelszín ásványianyag-veszteségének minden formájára: a korai stádiumban a fogakon az ásványi anyag hiánya még visszafordítható (látható matt fehér folt formájában, de még visszafordítható), ezzel szemben a jelentős ásványianyag-veszteség esetén a fogak szerkezete sérül és üreg alakul ki. A caries minden korosztályt érint és nagyban befolyásolja a táplálkozásunk – hogy mit eszünk, hogy milyen gyakran eszünk, hogy mennyire törődünk fogaink tisztán tartásával az étkezések után, és hogy fluoridos fogkrémet használunk-e.

 

Amikor cukros ételeket fogyasztunk, a lepedékben megtelepedő baktériumok a cukrok hatására elszaporodnak. A baktériumok ezután a cukrot savvá alakítják. Ezek a savak erodálni kezdik a fogak felszínét, s egyre mélyebb rétegekben alakul ki ásványianyag-veszteség. Idővel a foganyag felszín alatti rétege meggyengül az ép fogfelszín alatt. Ha ez nagy területet érint, üreg alakul ki a fogon.

A caries formái

 

  • A kezdeti stádiumú fogszuvasodás egy klinikailag gyakran látható formája a fogszuvasodásnak, amelyben az ásványianyag-veszteség a fogzománcra korlátozódik, miközben a fogfelszín még ép. Gyerekeknél és felnőtteknél a kezdetleges caries általában az íny vonalában és a rágófelszínen, valamint felnőtteknél a fogközökben jelenik meg. A kezdetleges fogszuvasodás általában krétafehér színű folt a fog sima felszínén. Az ásványianyag-hiány ezen korai formája általában a szájhigiénia javításával és célzott fluoridálással még javítható anélkül, hogy a fog kilyukadna.
  • A dentincaries azt jelenti, hogy a fogszuvasodás a fogzománcon keresztül eléri a dentint. A puhább dentinben a caries még gyorsabban tud terjedni, ezért gyakran előfordul, hogy a fog felszínén csak egy kis lyuk látható, azonban a fog mélyebb szöveteiben hatalmas üreg figyelhető meg.
  • A gyökércaries – ha az íny visszahúzódik, szabaddá válik a gyökérfelszín. Mivel a foggyökeret a puhább cement fedi, a védtelen gyökérfelszínen sokkal gyorsabban alakul ki fogszuvasodás. Hasonlóképp, a meglévő, kezeletlen fogszuvasodás sokkal gyorsabban terjed rá a foggyökérre.
  • A másodlagos caries – Miután a fogorvos betömte a fogszuvasodás miatt kialakult lyukat, a caries idővel ismét megjelenhet a tömések és a koronák széleinél, amelyet másodlagos cariesnek nevezünk. Ennek oka az, hogy a lepedéket, amely ezen a területen könnyebben felhalmozódik, fogkefével nehezebb eltávolítani, így ott maradnak a plakkban levő baktériumok a fogközökben levő tömésszéleknél.

 

A fogszuvasodás kialakulását komolyan kell venni. Amikor egy fog kilyukadt, azt azonnal kezelni kell, ellenkező esetben súlyos következmények léphetnek fel. A caries tönkreteheti az egész fogat és begyulladhat a fogideg is, melynek következménye a tályogképződés, a gyökércsúcson kialakuló gyulladás. Amennyiben tályog alakul ki, az kizárólag a gyökércsatorna kezelésével orvosolható; szájsebészeti beavatkozással kiegészítve vagy a fog eltávolításra kerül.

Honnan tudhatom, ha hogy kilyukadt a fogam?

 

A kezdődő fogszuvasodást valójában csak a fogorvos diagnosztizálhatja. Az ilyen korai, gyakran nehezen felismerhető ásványianyag-hiányokat, amelyek legtöbbször a fog felszíne alatt jelentkeznek, fogorvos által végzett fluoridálással lehet orvosolni. Hosszú távon együtt kell működnie a fogorvosával, hogy meghatározzák a szuvasodás kialakulásának okát (cukros ételek fogyasztása, nem megfelelő szájhigiénia), ezáltal csökkentve a kiváltó tényezőt.

 

Fiatalabb korban a caries főként a barázdákban alakul ki. A fogszabályozás során, például rögzített fogszabályzók esetén, az ásványianyag-hiány általában közvetlenül a ragasztási pontok körül alakul ki. Felnőttkorban a caries a fogak között vagy az ínyszegély közelében alakul ki. Függetlenül attól, hogy hol alakul ki fogszuvasodás, a jó szájhigiénia fenntartása, a rendszeres fogászati ellenőrzések, a professzionális fogtisztítás és fluoridálás a legjobb módja a korai ásványianyag-hiány időben történő felismerésének és kezelésének, mielőtt még a fogszuvasodás következményeit kezelni kellene.

 

Az idősebb felnőtteket veszélyezteti különösen a fogszuvasodás veszélye, amennyiben a nyáltermelődés természetes csökkenése miatt szájszárazságban szenvednek. A szájszárazságot betegség is okozhatja, bizonyos gyógyszerek mellékhatása is lehet, valamint sugár- vagy kemoterápiát követően is kialakulhat, lehet ideiglenes (napokig vagy hónapokig tartó) vagy tartós a kiváltó októl függően.

Hogyan előzhetem meg a fogszuvasodást?

 

  • Kérdezze meg fogorvosát, melyik fogkrém a megfelelő az Ön számára! Legalább naponta kétszer mosson fogat fluoridos fogkrémmel és használjon naponta fogselymet és/vagy fogköztisztító kefét a lepedék eltávolításához a fogak közti területekről és az ínyszélről!
  • Rendszeresen járjon fogászati ellenőrzésre és végeztessen professzionális fogtisztítást (egyszer vagy kétszer évente, ha a fogszuvasodás veszélye kisebb)! A megelőzéssel elkerülhető a fogszuvasodás következményének kialakulása.
  • Étkezzen kiegyensúlyozottan és fogyasszon kevesebb cukros ételt! Amennyiben ilyen ételeket eszik, próbálja meg a cukorfogyasztást a főétkezésekre korlátozni és ne nassoljon, hogy csökkentse a fogakat érő „savas támadás” időtartamát!
  • Mindig fluoridos fogkrémet használjon!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK