Czyszczenie zębów szczoteczką do zębów

Mi okozza a fogszuvasodást és hogyan előzheti meg?

A szuvasodás, vagy ahogy más néven ismerjük, káriesz, a fogakon keletkező lyukakat jelenti. A fog romlásának előrehaladása eredményezi, amely végül elérheti a fogideget és komoly fertőzéshez, rendkívüli fájdalomhoz és a fog elvesztéséhez vezethet.

 

A fogszuvasodás a leggyakoribb betegség világszerte, de megfelelő szájhigiániával megelőzhető. Elmondjuk, hogyan kerül sor a fog romlására, és hogyan lehet megakadályozni, hogy a fogakon szuvasodássá fejlődjön.

 

A szuvasodás kialakulása

 

Jóval azelőtt, hogy megjelenne a szuvasodás, a fogak romlása általában a lepedék felhalmozódásával kezdődik.

 

Az Egészségkalauz elmagyarázza, hogy a lepedék vékony, ragadós anyag, amely folyamatosan halmozódik fel a fogakon. Baktériumok sokaságát tartalmazza, amelyek táplálékául az ételben és italban található cukrok szolgálnak. Ez olyan cukorsavakat hoz létre, amelyek megtámadják a fogzománcot, és kimerítik természetes ásványi anyagait („demineralizáció”).

 

Étkezés után a nyál ideális esetben munkához lát, semlegesítve a savat és helyreállítva a zománc ásványianyag-tartalmát („remineralizáció”). Ezután fogkefével és fogselyemmel eltávolíthatnánk a lepedéket, még mielőtt az kárt okozhatna. Ez azonban gyakran nem történik meg.

 

Az elégtelen szájhigiéniai rutin lehetővé teszi a lepedék és a baktériumok felhalmozódását, növelve a savak fogakra gyakorolt káros hatásának súlyosságát. A gyakori nassolás azt jelenti, hogy a fogak hosszabb ideig vannak támadásnak kitéve. Mindezek együttes hatása az, hogy a nyál nem képes elég gyorsan remineralizálni a fogakat, így „nettó veszteség” keletkezik a zománcban az ásványi anyagok terén.

 

Az ásványi anyagnak ez a vesztesége a felszín alatt történik, és a fogat belülről károsítja. Ez az oka annak, hogy nehéz a fogszuvasodást a korai szakaszában észlelni. A fogorvos egy speciális fény segítségével azonosíthatja a korai károsodást, amely fehér foltként jelenik meg.

 

A fogszuvasodás általában nagyon lassú folyamat. Ebben a korai szakaszban még kezelhető és megfordítható, mielőtt szuvasodássá válna. Fogorvosa valószínűleg magas fluoridtartalmú fogkrémet, szájöblítést és/vagy a fog lakkozását fogja javasolni, amelyek segíthetnek a zománc remineralizálásában és megerősítésében. Azonban, ha nem látogatja rendszeresen a fogorvosát vagy a dentálhigiénikusát, könnyen előfordulhat, hogy ezek a fehér foltos elváltozások észrevétlenek maradnak.

 

Ha a fogszuvasodás kezeletlen marad, akkor a fog belsejében lévő „üreges” terület egyre nagyobb és nagyobb lesz. Végül a fog addig a pontig fog gyengülni, ahol a felülete széttöredezik, és egy lyuk keletkezik a fogban.

 

Ha a szuvasodás kialakult, a károsodás már nem fordítható meg, és a szuvasodást kezelni kell.

A szuvasodás egyéb kockázati tényezői

 

A magas cukortartalmú étrend és a gyakori nassolás a fog romlásának és a szuvasodásnak a leggyakoribb, de messze nem az egyetlen kockázati tényezője. Egyes orvosi problémák szintén növelhetik a kockázatot, például:

 

Szájszárazság - A nyál megakadályozza a lepedékképződést a fogakon és semlegesíti a cukorsavakat, de ez nem történhet meg, ha szájszárazsága van (xerostomia) egészségügyi állapota vagy gyógyszeres kezelés miatt.

 

Mozgásképesség csökkenése - Bármely betegség, amely befolyásolja a mozgásképességét és/vagy a motoros készségeit, például az ízületi gyulladás, megnehezítheti a fogmosás hatékonyságát.

A szuvasodás kezelése

 

A szuvasodás kialakulása után a kezelés a károsodás súlyosságától függ. Kisebb szuvasodás esetén a fogorvos képes lesz eltávolítani a károsodott részt és betömni a fogat. Ha a szuvasodás elérte a fogbelet és az ideget, a fogorvos dönthet úgy, hogy Önnek gyökércsatorna kezelésre van szüksége. Ez magában foglalja a fogbél és az ideg eltávolítását, a fog tisztítását, majd lezárását. Szélsőséges károsodás esetén nem biztos, hogy meg lehet menteni a fogat. Ebben az esetben a fogorvos a fog eltávolítását javasolja. Fontos megjegyezni, hogy a fenti megoldások mindegyikét el kell kerülni, amennyiben egyáltalán lehetséges. Minden tömés végül tönkremegy különféle okok miatt, míg a gyökérkezelés meglehetősen komoly beavatkozás. Emellett természetesen Ön a lehető leghosszabb ideig meg akarja őrizni saját fogait. Az ilyen kezelések szükségességének teljes elkerülése érdekében mindig az a legjobb, ha megakadályozzuk a fog romlását, vagy idejében megfordítjuk a folyamatot.

A szuvasodás megelőzésének módja

 

Amint a szuvasodás kialakult, a károkat már csak "betömni" lehet. Az időben észlelt fogszuvasodás azonban a Házipatika.hu szerint megállítható, illetve visszafordítható az alábbiak figyelembe vételével:

 

  • A cukros és keményítőtartalmú ételek/italok fogyasztásának csökkentése.
  • Fogmosás naponta kétszer fluoridos fogkrémmel.
  • Fogselyem vagy fogköztisztító kefe használata legalább naponta egyszer.
  • Magas fluoridtartalmú fogkrém vagy szájvíz használata.
  • Cukros ételek és italok nassolásának kerülése az étkezések között és a lefekvés előtti órában.
  • Cukormentes gyógyszerek használata, amennyiben az lehetséges.

 

Időbe telhet, hogy javítson szájhigiéniai szokásain és változtasson az olyan magatartásformákon, mint például a nassolás vagy a cukros ételek fogyasztása. Addig is, az Ön fogainak védelme érdekében fogorvosa javasolhatja a fluoridbevitel növelését. Ez magában foglalhatja vényköteles fluoridos fogkrém vagy szájvíz, fluoridos gélek vagy fluoridos bevonat rendszeres alkalmazását.

 

A cukormentes rágógumi rágása étkezés után húsz percig serkentheti a nyáltermelést, ami hozzájárulhat a sav semlegesítéséhez és támogatja a remineralizációt.

 

Hangsúlyozni kell azt is, mennyire fontos rendszeresen fogorvoshoz járni. Minél előbb észreveszik a fogszuvasodást, annál jobb eredménnyel lehetséges a kezelése. Minden bizonnyal a korai szakaszában nem látható az Ön számára, de a fogorvos korán észlelheti a károsodást, és kezelheti, mielőtt komplikációkat okozna. Ha egy ideje nem kereste fel fogorvosát, itt az ideje, hogy időpontot kérjen az ellenőrzésre!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK