Untitled design - 1

Fluoridos vagy fluoridmentes fogkrém – Melyiket válasszuk?

A fluorid egy, a természetben előforduló ásvány, ami megtalálható a vízben, a talajban és néhány élelmiszerben is. Mivel segít a fogszuvasodás megelőzésében, gyakran adják fogkrémekhez és az ivóvízhez. Az utóbbi években azonban vitatni kezdték a fluoridpótlás biztonságosságát és hatékonyágát. Használjunk tehát fluoridmentes fogkrémet?

Használjunk a fogmosáshoz inkább fluoridmentes fogkrémet?

 

A fogszuvasodást a fogakon képződő lepedék okozza. Ez a tapadós anyag baktériumokat tartalmaz, amelyek az ételben található cukorral táplálkoznak és egy savas környezet kialakításával megtámadják a fogakat. Emiatt a savas „támadás” miatt a fogak felszínén lévő zománc kálciumot és foszfátot veszít.

 

A nyál semlegesíti a savas hatást és a fogak erősítéséhez pótolja az elvesztett kálciumot és foszfátot. Azonban, ha rendszeresen cukros ételeket fogyaszt, az ásványi anyagok gyorsabban ürülnek a fogzománcból, mint ahogyan a szervezet pótolni tudná azokat.

 

A fluorid megköti a kálciumot és a foszfátot, így erősíti a fogak felépítését és csökkenti az ásványianyag-veszteséget. Ezenkívül a savas támadást követően segíti, hogy a nyál a fogak ásványianyag-tartalmát növelje. Azonban a fluoridot folyamatosan pótolni kell és ezért adagolják a fogkrémekhez.

A fluoridmentes fogrémmel megelőzhető a fogszuvasodás?

 

Néhányan úgy döntenek, hogy ahol csak lehet, beleértve a fogkrémet is, nem alkalmaznak fluoridpótlást. Ők választhatják a fluoridmentes fogkrémeket, vagy olyan fogkrémet, amely alternatívaként hidroxiapatitot tartalmaz.

 

Kutatók jelenleg is vizsgálják, hogy a fluoridhelyettesítők, mint páldául a hidroxiapatit hatékonyak-e a fogszuvasodás megelőzésében. Ugyanakkor egy, a fluoridos és fluoridmentes fogkrémeket elemző közleményben leírták, hogy a fluoridmentes fogkrémek kevésbé hatékonyak a fogszuvasodás megelőzésében. A Preventív fogászatban olvasható információ szerint Kidd és Fejerskov (2003) kutatásukban kifejtették, hogy a fluorid az egyike azon lehetőségeknek, amellyel megóvható a fogzománc a szuvasodástól.

Akkor miért ne akarnának az emberek fluoridos fogkrémet használni?

 

A fluorid megítélése a biztonságossága miatt az utóbbi években kedvezőtlenné vált. Professzor Damien Walmsley, a British Dental Assosciation (Brit Fogászati Társaság) tudományos szakértője úgy véli, hogy a fluorid népszerűtlenségét nagy mértékben a közösségi média okozta. A fluoridot ugyanis tévesen tartják „méregnek” a közösségi média trendteremtői, akik a fluoridmentes termékek használatát tudományos háttérinformáció nélkül népszerűsítik.

Tehát a fluorid használata biztonságos?

 

Igen. Felmérések szerint a fogszuvasodás jóval kisebb mértékű volt azoknál a gyermekeknél, akik évekig kaptak fluoridtablettát, mint azoknál, akik nem részesültek fluoridpótlásban. Azonban igaz, hogy a túl nagy mennyiségű fluoridnak toxikus hatása lehet, Önnél nagyon kicsi az esély a fluoridmérgezésre, ha a fluoridos fogkrémet az ajánlások betartása mellett használja.

Biztonságos a fluoridos fogkrém a gyermekek számára?

 

Igen, ugyanakkor javasolt a kisebb gyermekeket fogmosás alatt szemmel tartani, nehogy lenyeljék a fogkrémet. Amennyiben mégis ez történik, fennállhat a fluorózis veszélye, amely során a fogak felszíne gödrössé és elszíneződötté válhat.

 

A Magyar Fogorvosok Egyesülete szerint a gyermekek és felnőttek számára a naponta használt fluorid tartalmú fogkrémnek 1000–1500ppm koncentrációban kell fluoridot tartalmaznia. Itt további információt találhat a 6 év alatti gyermekek számára szükséges fluoridmennyiséggel kapcsolatban.

 

Összefoglalva, sok egymásnak ellentmondásos információt olvashatunk a fluoridtartalmú fogkrémekkel kapcsolatban. Azonban a szakértők egyetértenek abban, hogy a fluoridos fogkrémek használata biztonságos és hatékonyabb, mintha a fluoridmentes fogkrémeket alkalmaznánk a fogszuvasodás megelőzésére. Amennyiben kérdései vagy aggályai lennének a saját fluoridszükségletével kapcsolatban, keresse fel fogorvosát még ma!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK