Dentystka pokazuje pacjentce model ludzkiej szczęki

Használjunk-e, és ha igen, milyen szájvizet?

Azon tűnődik, hogy a szájvíz használatát a mindennapi szájhigiéniás rutinja részévé tegye? Amennyiben igen, lehet, hogy elgondolkodott már azon, mennyire hasznos a szájvíz alkalmazása Önnek, és a számos lehetőség közül melyiket válassza. Olvasson tovább, hogy még több információt tudjon meg a szájvíz használatáról!

Hogyan működnek a szájvizek?

 

Számos szájvízfajta kapható a boltokban, amelyek friss leheletet biztosítanak, csökkentik a fogak érzékenységét és javítják a szájhigiéniát. Ebben a cikkben áttekintjük a szájvizek főbb típusait és hatásukat.

Fluoridos szájvizek

 

A fluorid bizonyítottan csökkenti a fogszuvasodás kialakulását. Ugyan a szájvizek használata nem helyettesíti a naponta kétszer, fluoridos fogkrémmel történő fogmosást, a fluoridos szájvizek használata jelentősen javíthat a száj higiéniáján. Ha fluoridos szájvízzel egészíti ki fogmosási szokásait, azzal a nyál fluoridtartalma jelentős mértékben növelhető, így a fogak szuvasodással szembeni védelme is fokozottabb lesz.

Lepedékképződést gátló szájvizek

 

A lepedék egy olyan anyag, amely hozzátapad a fogak felszínéhez és idővel felhalmozódik. Ezáltal nő a fogszuvasodás és az ínybetegség kockázata. A lepedékképződést gátló szájvizek olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek megakadályozzák a lepedék kialakulását. A szájvíz használata önmagában nem helyettesíti a fogmosást és a fogköztisztítást, azonban a lepedékképződés ellen egy igen hasznos kiegészítő.

Fertőtlenítő szájvizek

 

A fertőtlenítő vagy antimikrobiális szájvizek célja, hogy elpusztítsák a kórokozókat, mint például a vírusokat, gombákat vagy baktériumokat. Egyes szájvizeket kifejezetten a baktériumok eltávolítására fejlesztettek ki, ezeket antibakteriális szájvizeknek nevezzük.

 

A vény nélkül megvásárolható, mindennapos használatra alkalmas készítményekkel megelőzhető a rossz lehelet, a lepedék és az ínybetegségek kialakulása és/vagy elpusztíthatók a fertőzéseket előidéző kórokozók. Amennyiben Önnél ezek közül valamelyik állapot fennáll, a kezeléshez fogorvosa fertőtlenítő szájvizet javasolhat Önnek.

 

Egy gyakori példa az ínybetegség, amelyet a baktériumokkal teli lepedék okoz. Az Európai Parodontológiai Szövetség szerint a szájvizek segíthetnek az ínybetegségek kialakulásának megelőzésében, amennyiben azokat fogmosás után használjuk. Azonban az esetleg vérző íny azt jelzi, hogy Önnél már kialakult az ínybetegség. Ebben az esetben fogorvosa Önnek rövid ideig klórhexidin tartalmú antibakteriális szájvíz használatát javasolhatja.

Szájvíz az érzékeny fogakra

 

A fogak általában akkor válnak érzékennyé, amikor a felszínükön lévő kemény zománcréteg elvékonyodik vagy sérül és ezáltal az alatta lévő dentinréteg fedetlenné válik. A dentinben lévő apró tubulusok egyenesen a fog belsejébe, a fogbélhez vezetnek, ahol az erek és idegek találhatók. A szájvizek hatóanyagai, mint például az arginin, lezárják a tubulusokat, így megvédik az idegeket a külső irritációtól például a baktériumoktól és a savas közegtől.

Kozmetikai szájvizek

 

A kozmetikai szájvizeknek nincs terápiás hatóanyaga. Kapható például olyan szájvíz, amely a mentolnak vagy egyéb kellemes illatú összetevőnek köszönhetően friss leheletet biztosít, ezzel szemben egy antibakteriális szájvíz elpusztítja a kellemetlen leheletet okozó baktériumokat. Előbbi típusú szájvizek teljesen megfelelnek arra, hogy ideiglenesen a szájban friss érzetet nyújtsanak. Azonban ha Önnek tartósan rossz a lehelete, a kozmetikai szájvizek egyszerűen csak elfedik a problémát, ezért célravezetőbb ezek helyett terápiás antibakteriális szájvizeket használni.

 

Vásárolhat olyan szájvizeket is, amelyek fehérítőanyag-tartalmukkal javítják fogainak színárnyalatát és ragyogását.

 

Számos többfunkciós szájvíz kapható, amelyek különböző előnyök kombinációját kínálják egyetlen formulában. Bizonyos márkák alkoholt tartalmazó szájvizeket forgalmaznak, ez azonban káros lehet a szájnyálkahártya sejtjeire nézve. Keresse az alkoholmentes szájvizeket és mindig tartsa be a csomagoláson található utasításokat a biztonságos használat érdekében!

Tehát, használjunk szájvizet?

 

Ugyan a szájvíz használata nem helyettesíti a fogmosást és fogköztisztítást, a szájvizek nagyban hozzájárulhatnak a megfelelő szájhigiénia fenntartásához. Ha továbbra is bizonytalan, hogy melyik a legjobb vagy milyen szájvíz a megfelelő az Ön számára, kérje ki fogorvosa tanácsát!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK