Fogselyem: viaszolt vagy viaszmentes?

A Webbeteg szerint a fogselyem használata kulcsfontosságú lépés a mindennapos szájápolási rutinban és segíthet megelőzni a fogszuvasodást, az ínybetegségek kialakulását és a fogvesztést. Fontos azonban kiválasztani a megfelelő fogselymet a tisztításhoz, ezért a következőkben a két fő típust, a viaszolt és a viaszmentes fogselymet ismertetjük.

 

Viaszolt vagy viaszmentes fogselyem

 

A Webbeteg összefoglalója szerint a fogselyem általában egy vagy két anyagból készül. Nejlont használnak a több szálból font fogselymek gyártásához, míg az egy szálból készült fogselymeket általában politetrafluoretilénből (PTFE) állítják elő. Mindkét típus kapható viaszolt vagy viaszmentes formában.

 

A fogselyem típusának kiválasztása nagy mértékben az Ön egyéni fogselymezési igényeitől függ.

 

Néhány embernek a fogselyem használata kényelmetlen, gyakran a fogak érzékenysége miatt. Mások, például a gyerekek vagy az idősek kevésbé ügyesek, ezért a fogselyem használatát nehéznek tartják. Mindkét esetben a viasz bevonatú nejlon fogselyem vagy egy simább PTFE fogselyem (viaszolt vagy viaszmentes) ajánlott, hiszen ezek egyszerűbben és kényelmesebben csúsznak a fogak között.

 

Azonban a viaszolt fogselymek és a PTFE fogselymek vastagabbak, mint a tipikus fogselymek. Megnehezítheti a fogselyem használatát, ha a fogközei túl szűkek. Ebben az esetben kedvezőbb, ha viaszmentes nejlon fogselymet használ vagy extra vékony PTFE fogselymet.

 

Ha egyik típusú fogselymet sem találja megfelelőnek, a fogszalag hatékony alternatíva lehet az Ön számára. Utóbbi kapható viaszolt vagy viaszmentes formában. A fogszalag egyszerűbben becsúsztatható a szűk fogközökbe, amellyel nagyobb felületek is megtisztíthatók. Alkalmazása egyszerű, ami a gyermekek és idősebbek számára kedvező választás lehet.

A legjobb fogselyem fogszabályzókhoz

 

A fogszabályzók között több ételmaradék tapadhat meg, ami miatt a lepedékképződés és fogszuvasodás veszélye jelentős. Ezért a fogselyem használata különösen fontos a fogászati kezelés alatt. Azonban, ha Önnek fogszabályozója van, bizonyára tudja, hogy ez korántsem olyan egyszerű.

 

Dr. Ameri Sahar a fogszabályozókhoz speciálisan kialakított fogselyem használatát javasolja. Ez általában egy fogselyembefogó eszközből áll, amellyel a fogselyem befogható a drótok között, ezáltal elérhetők a fogközök.

 

Még egy befűző használata esetén is a fogszabályozók miatt a fogselyem használata bonyolult feladat lehet. A viaszolt fogselymek sokkal könnyebben csúsznak a fogközökben és kevésbé valószínű, hogy kirojtosodnak vagy elszakadnak. Azonban, ha a fogselyem használatát továbbra is nehéznek tartja, esetleg vegye fontolóra a fogköztisztító kefék használatát.

A fogselyem helyes használata

 

Bármilyen típusú fogselymet is választ, csak annyira lesz hatékony, mint amennyire a technikája!

 

A Webbeteg a fogselyem használatával kapcsolatban az alábbiakat ajánlja:

 

  • Tépjen le egy 45 cm-es darabot a fogselyemből és a végeit mindkét kezén egy-egy ujjának a végére tekerje rá!
  • Feszítsen ki egy 2,5 cm-es részt az ujjai között!
  • Finoman vezesse be a fogselymet a fogközbe és mozgassa előre-hátra! Legyen óvatos, hogy nehogy megvágja az ínyét!
  • A fogselymet a fogfelszínre feszítve formáljon C alakot és csúsztassa le-fel a fog felszínén az íny vonaláig, majd ismételje meg mindezt a többi fogon!
  • Hajtsa ezt végre minden fogköznél a fogselyem egy-egy tiszta részével, beleértve az utolsó fogakat is!

 

A legalaposabb tisztítás eléréséhez ragaszkodjon egy rutin mozdulatsorhoz, például fentről lefelé haladva vagy jobbról balra végezze a fogköztisztítást. Ezáltal kisebb lesz az esélye, hogy esetleg kihagy egy-egy területet. Szemléltetésért tekintse meg ezt a videót.

 

A fogselyem használata a napi kétszeri fogmosás és rendszeres fogászati ellenőrzés mellett hatékony módja annak, hogy megőrizze egészséges mosolyát. Fogorvosa segíthet kiválasztani az Ön számára legmegfelelőbb fogselymet és tanácsokkal láthatja el a helyes fogselyemhasználattal kapcsolatban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK