Untitled (1920 × 933 px) - 1

A fogak közötti szuvasodás: javaslatok és kezelés

A fogközi szuvasodás, más néven inter-proximális szuvasodás, éppúgy alakul ki, mint bármely más szuvasodás, amikor roncsolódik a fogzománc, és a baktériumok hozzátapadnak a foghoz, annak romlását okozva. A fogközi szuvasodás alattomos, mivel a beteg gyakran nem érzékeli, hogy romlik a foga, amíg a szuvasodás el nem éri a dentint (a fogzománc alatti réteget) és a fog érzékennyé válik, vagy a röntgenvizsgálat kimutatja azt. A fogközi szuvasodás gyakran nem látható, ezért komplikáltabb a többi szuvasodáshoz képest.

Melyek a jelei, hogy kialakult a fogközi szuvasodás?

 

A fogközi szuvasodásnak a legtöbb esetben nincsenek tünetei, de a korai tünetek közé tartozhat a krétafehér vagy elszíneződött folt a fogon vagy a hidegre való érzékenység. Szintén tünetei a rossz lehelet és/vagy rossz íz érzése a szájban.

Kezelhető-e a fogközi szuvasodás?

 

Igen, de a kezelés függ a szuvasodás súlyosságától és attól, hogy milyen hamar fedezték azt fel. Minél hamarabb fedezik fel, annál könnyebb a kezelése.

Mi a kezelése az inter-proximális szuvasodásnak?

 

Ez függ a szuvasodás súlyosságától, de az Ön fogorvosa a következő öt eljárás közül az egyiket ajánlhatja:

 

  • Kalciumpótlás - Ha a szuvasodás korán kiderült, és csak félig vagy kevésbé terjedt ki a zománcra, akkor fluoridtartalmú géllel általában újra elérhető a kalcium beépülése.
  • Tömés - Ha a szuvasodás a zománc több mint felére kiterjed, tömést kell készíteni a fog szerkezetének és funkciójának visszaállítása érdekében.
  • Gyökércsatorna: - ha súlyos a szuvasodás, és hosszú ideig felderítetlen és kezeletlen maradt, a gyökércsatorna kezelése lehet a legjobb lehetőség a fog megmentésére.
  • Korona: - Ha a fogban nagy a tömés és a fogból kevés maradt, koronát készítenek a fog megerősítésére és helyreállítására.
  • Foghúzás: - Ha fennáll annak a veszélye, hogy a fogból a gyulladás továbbterjed az állkapocsra, a végső megoldás a fog eltávolítása. Az eltávolított fog miatt keletkező hiány híddal , részleges fogpótlással vagy implantátummal állítható helyre.

Hogyan előzhetem meg a fogak közötti szuvasodás kialakulását?

 

A naponta kétszeri, két percen át történő fogmosáson túlmenően, a fogközök tisztításához a fogselyem és a fogköztisztító kefék használata elengedhetetlen, hogy a fogak közötti szuvasodás kialakulását elkerüljük. Rendszeresen látogassa meg fogorvosát ellenőrzés és röntgenkészítés céljából, azért, hogy amennyiben kezdődő fogszuvasodás alakul ki a fogak között, azt könnyen felfedezzék és könnyebben kezelhető legyen.

Milyen más módja van annak, hogy megakadályozzuk a fog romlását?

 

A Webbeteg szerint a fogszuvasodás teljes mértékben elkerülhető. Tanácsok a fogak közötti szuvasodás megelőzése érdekében:

 

  • Rendszeresen keresse fel fogorvosát és/vagy dentálhigiénikusát! Ők fogják eldönteni, hogy a szájállapota függvényében milyen gyakran javasolt Önnek a szűrővizsgálaton való megjelenés.
  • Csökkentse a szénhidrát- és keményítőtartalmú ételek és italok fogyasztását, különösen az étkezések között vagy lefekvés előtt, és, amennyiben lehetséges, használjon cukormentes gyógyszereket! A szakértők szerint egyértelmű kapcsolat van a cukortartalmú ételek és italok fogyasztása között: a gyakoribb fogyasztásuk a szuvasodás gyakoribb előfordulásával jár.
  • Vigyázzon a fogaira és a fogínyére naponta kétszer, két percig történő megfelelő fogmosással fluorid tartalmú fogkrém használatával és használjon fogselymet és fogköztiszító kefét legalább naponta egyszer!
  • Kerülje a dohányzást vagy a túlzott alkoholfogyasztást, mivel a dohány gátolhatja a fogak tisztán tartását elősegítő nyál termelődését, az alkohol pedig hozzájárulhat a fogzománc eróziójához.
  • Látogassa meg fogorvosát vagy háziorvosát, ha szájszárazságtól szenved, amelyet bizonyos gyógyszerek, kezelés vagy olyan egészségi állapot okozhat, amely hozzájárulhat a fog romlásához, mivel a nyál segít lemosni a baktériumokat.

 

A fogselyem használata és a fogközök tisztítása a legjobb módja annak, hogy megakadályozzuk a fogközi szuvasodás kialakulását. Tanulmányok szerint kevesebb fogközi szuvasodást tapasztaltak a professzionális fogköztisztítás esetén, mint amikor a beteg önmaga fogselymezett. Győződjön meg róla, hogy helyesen használja a fogselymet! Ha fogai szorosan egymás mellett helyezkednek el és nehéznek találja a fogselyem használatát, léteznek szűk fogközök tisztítására készített fogselymek, illetve érdemes megfontolni a szájzuhany használatát, amely magasnyomású vízzel távolítja el a lepedéket. Kérdezze meg fogorvosát, hogy mi a legjobb megoldás az Ön számára!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK