Mennyibe kerül a fogkő eltávolítás?

Miért válassza a professzionális fogtisztítást, a fogkőleszedést?

 

A ragyogó és tiszta fogak magabiztosságot adnak, hiszen gyakran ez az első, amit az emberek észrevesznek rajtunk. Ha fogait rendszeresen ellenőrizteti fogorvosával és rendszeresen jár professzonális fogtisztításra, elkerülheti, hogy fogai kilyukadjanak és elszíneződjenek. Olvasson tovább, hogy még többet tudjon meg a professzionális fogtisztítás előnyeiről és annak hozzávetőleges költségeiről!

 

A fogak tisztán tartásának első lépése egy megfelelő otthoni szájápolási rutin kialakítása. Ugyanakkor néha a normál fogmosás, szájvíz- és fogselyemhasználat nem elég a lepedékképződés megelőzéséhez, ami a szájban a nehezen elérhető helyeken, például a fogak között vagy az ínyszélnél halmozódhat fel. Mitöbb az el nem távolított lepedék fogkővé keményedik, amelyet csak a fogorvos képes eltávolítani (nincs az a fogmosás, ami ezt meg tudja oldani).

Mi történik a professzionális fogtisztítás során?

 

A professzionális fogtisztítás fogászatonként és az Ön fogászati szükségletei szerint eltérő lehet. Azonban a legtöbb fogtisztítási eljárás követi az alábbiakat:

 

Elsőként dentálhigiénikusa (ha van), felméri szájüregének egészségi állapotát. Egy kisebb tükör segítségével megvizsgálja, hogy fennáll-e Önnél bármilyen probléma, mint például gingivitisz (ínygyulladás), és amennyiben igen, további kezelésre egy szakemberhez utalja.

 

Ezután fogairól kíméletesen eltávolítják a lepedéket és a fogkövet. Ezt az eljárást egy speciális eszközzel, az ultrahangos fogkőleszedővel végzik. Finomabb kézi műszereket is használnak a fogkő precízebb eltávolítására.

 

Ezt követően polírozópasztát használva a fogfelszíneket gépi eszközzel és polírozó kefével simára polírozzák. A cél az, hogy a fogkőeltávolítás után minden fennmaradó lepedéket eltávolítsanak, valamint ez a lépés minden külső elszíneződést eltávolít és ragyogóbb mosolyt eredményez.

 

Dentálhigiénikusa személyre szabott tanácsokkal látja el azzal kapcsolatban, hogyan hozhat ki még többet otthoni szájápolási rutinjából. Ötleteket kaphat a fogmosási technikára, a fogselyemhasználatra, a fogköztisztító kefék használatára vonatkozóan, valamint egyéni szájhigiénés termékeket ajánlhatnak Önnek.

 

A professzionális fogtisztítás időtartama számos tényezőtől függ, legfőképpen a fogkő mennyiségétől, elhelyezkedésétől és a javasolt fogkőeltávolítás típusától.

Mennyibe kerül a professzionális fogtisztítás, a fogkőleszedés?

 

A magán fogászati ellátás keretein belül végzett fogkőeltávolítás nagyjából 15.000–20.000 Ft-ba kerül, az alkalmazott módszertől és egyéb szolgáltatásoktól függően.

Fontos a professzionális fogkőeltávolítás?

 

A fogorvos szájhigiénés instrukcióit – melyeknek célja a dentális plakk eltávolítása – pontosan és rendszeresen be kell tartani. Az íny feletti és íny alatti fogköveket el kell távolítani (fogkőeltávolítás = depurálás), és ezt rendszeres időközönként, legalább hat hónaponként meg kell ismételni. Az ínygyulladás és a fogágybetegség alapvetően a foglepedék (dentális plakk) kialakulásának meggátlásával előzhető meg.

 

A fogszuvasodást és a fogágybetegséget időben kezeltetni kell. Mivel ezek kezdeti tünetei nem mindig okoznak panaszt, rendszeresen fel kell keresni fogorvosunkat fogászati szűrés és fogkőleszedés céljából. A komolyabb elváltozások kialakulása csakis rendszeres fogászati ellenőrzéssel előzhető meg.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK