Mikor és milyen gyakran kell fogat mosni?

Fogmosás: Milyen gyakran kell fogat mosni?

Bizonyára elgondolkodott már azon, vajon milyen gyakran kell fogat mosni a fogszuvasodás megelőzése és az egészséges mosoly megőrzése érdekében. Vajon minden étkezés után fogat kell mosni vagy elég naponta egyszer? Mikor kell fogat mosni és milyen gyakran? További információkért olvasson tovább!

Miért kell fogat mosnunk?

Szájüregünk egészségének megőrzése és a fogszuvasodás megelőzése érdekében a fluoridos fogkrémmel történő fogmosás a legjobb módszerek egyike (a fogselyem használata mellett). A fogmosással eltávolítható a fogszuvasodást okozó, a fogakon képződött lepedék. Amennyiben a lepedéket nem távolítja el, a lepedékben savak képződnek, a savak károsítják a fogzománcot, az itt megtelepedő baktériumok pedig ínybetegségeket okoznak. Olvassa el a fogtisztítással kapcsolatos további tanácsainkat, hogy megőrizze fogai egészségét és gyönyörű mosolyát!

Milyen gyakran mossunk fogat?

A legegyszerűbb módja annak, hogy emlékezzen arra, milyen gyakran kell fogat mosni, ha megjegyzi a kétszer kettő szabályát. Mosson fogat naponta legalább kétszer, két percig! A Webbeteg azt javasolja, hogy fogmosáskor a fogsor teljes felületét meg kell mosni, beleértve a fogak külső és belső felszíneit, valamint a fogak rágófelszínét is. A megfelelő fogtisztítás érdekében lefekvés előtt és a nap során valamikor még legalább egyszer fogat kell mosnunk.

Tehát nem elég, ha csak naponta egyszer mosunk fogat?

A naponta egyszer történő fogmosás semmi esetre sem elég, mivel ezáltal túl sok lepedék halmozódik fel a fogakon egy nap alatt.

Mikor kell fogat mosni a nap folyamán?

A megfelelő fogtisztításhoz lefekvés előtt egyszer és a nap során legalább még egyszer fogat kell mosni. Érdeklődjön dentálhigiénikusánál vagy fogorvosánál a fogmosás gyakoriságával kapcsolatban! A fogmosás gyakorisága attól is függ, hogy az Ön fogai hajlamosak-e a fogszuvasodásra. Amennyiben igen, Önnek naponta kettőnél többször kell fogat mosnia!

Az étkezések előtt vagy után kell fogat mosni?

Ez attól függ, mit fog fogyasztani. Amennyiben savas ételeket fog enni és savas italokat fog inni, javasolt fogat mosni azelőtt, mielőtt asztalhoz ülne, hogy megvédje a fogzománcot. A reggeli alkalmával, ami gyakran tartalmaz savas gyümölcsleveket, kávét és gyümölcsöt, gyakran fogyasztunk savas ételeket. Ezenkívül, ha annak amit eszünk, magas a szénhidrát- és cukortartalma, akkor a legjobb, ha röviddel ezek elfogyasztása után fogat mosunk. Akárhogy is, étkezés után igyon egy pohár vizet, hogy leöblítse a szájban maradt ételmaradékot és baktériumokat, ezáltal csökkentheti a fogakra történő káros hatásukat!

A szájvíz hatékony a fogtisztításban?

Noha a szájvíz vagy a fluoridos öblögetés a szájápolási eszközök kiváló kiegészítője, nem helyettesíti a fogmosást. A fluoridos fogkrémmel történő fogmosás a leghatékonyabb módja a fogtisztításnak, mivel ezáltal a képződött lepedék és ételmaradék maradéktalanul eltávolítható.

Most már tudja, milyen gyakran és mikor kell fogat mosni a fogszuvasodás megelőzése érdekében. Egyéb tippeket is olvashat a hatékony és helyes fogmosásról, amelyek közé az alábbiak tartoznak:

  • Mosson fogat fluoridos fogkrémmel legalább naponta kétszer! A legtöbb ember átlagosan 45 másodpercig mos fogat.
  • Ne használjon közvetlenül a fogmosás után szájvizet, mivel a szájvízzel kiöblítené a fogkrémmel bevitt fluoridot (akkor is, ha a szájvíz fluoridot tartalmaz, mivel a fogkrémben lévő fluorid hatékonyabban védi a fogakat).
  • Figyeljen oda a savas ételek (például gyümölcslevek, kávé, bor, paradicsom alapú termékek) fogyasztását követően a fogmosásra, mivel a fogzománc ekkor a legsérülékenyebb. Az ilyen ételek fogyasztása után várjon legalább fél órát mielőtt fogat mosna!
  • Fogmosáskor köpje ki a fogkrémet és ne öblítse ki a száját! Ezáltal a fogkrémben lévő fluorid tovább marad a fogakon és nagyobb védelmet biztosít. Tisztítsa meg a fogközöket - használjon fogköztisztítót vagy fogselymet, hogy eltávolítsa az ételmaradékot és a baktériumokat azokról a helyekről, ahová a fogkefe esetleg nem ér el!
  • Táplálkozzon egészségesen! Az alacsony cukortartalmú ételek és a kevesebb egyszerű szénhidrát fogyasztása javítja az általános egészséget és a száj egészségét.

Hogyan mossunk fogat?

Tartsa a fogkefét az íny vonalára 45°-os szögben és söprögető, illetve körkörös mozdulatokkal mossa meg a fogak külső és belső felszínét. A fogak rágófelszínét előre-hátra tartó mozdulatokkal mossa meg. Köpje ki a fogkrémet, ha befejezte a fogmosást, de ne öblítse ki a száját vízzel, hogy növelje a fogkrémben lévő fluorid hatását a fogakon. Az egész folyamatnak legalább két percig kell tartania.

Melyek a fogmosás előnyös hatásai a fogak tisztántartása érdekében?

Számos előnye van annak, ha megfogadjuk a fogmosás gyakoriságára és a lepedék eltávolítására vonatkozó tanácsokat. Ilyenek előnyök többek között az alábbiak:

  • Egészséges íny - a lepedék eltávolításán kívül a fogmosás stimulálja az ínyt, ezáltal megőrizhető az íny egészsége és a fogvesztést okozó ínybetegségek.
  • Önbizalom - az ápolt fogak megőrzik friss leheletét és ragyogó mosolyát, ezáltal magabiztosabban kommunikálhat.
  • Baktériumeltávolítás - a fogmosás eltávolítja a baktériumok többségét és a savakat tartalmazó foglepedéket, amely kellemetlen leheletet, fogszuvasodást, ínybetegségeket és egyéb általános egészségügyi problémát okozhat.
  • Betegségmegelőzés - a baktériumok, amelyekről beszéltünk, amennyiben nem távolítjuk el őket, egyéb egészségügyi problémákat is okozhatnak. Kutatók a nem megfelelő szájhigiéniát kapcsolatba hozták szív- és érrendszeri betegséggel, valamint a cukorbetegség szövődményeivel. A fogak elvesztése hozzájárulhat a kognitív képességek hanyatlásához, és azoknak, akik 20-nál kevesebb foggal rendelkeznek, a vizsgálat szerint nagyobb esélye van az Alzheimer-kór kialakulására..

Amennyiben további kérdései lennének a fogmosás gyakoriságával, a cukros ételek fogyasztásával és a szájüreg egészségének megőrzésével kapcsolatban, keresse fel dentálhigiénikusát vagy forduljon fogorvosához! Tartsa be a fogmosás 2-szer 2 percig szabályát, és ne feledje a fogselyem használatát!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK