Untitled design - 1

A fog eróziójának okai és megelőzése

Mikor a fogzománc elvékonyodik (elkopik), a fogak elszíneződhetnek, érzékennyé válhatnak és meggyengülnek, e jelek mindegyike a zománc eróziójára utal. Ismerje meg, mi okozza a fog erózióját, és hogyan lehet megakadályozni, mosolyának védelme érdekében!

Mi a fog eróziója?

 

A fog eróziója a fogzománc, a fogak külső kemény rétegének savak által okozott elvékonyodása.

Honnan származnak ezek a savak?

 

A Patika Magazin szerint számos tényező járulhat hozzá a fog eróziójához és a savtöbblethez. Az okok a következők:

 

1. Étrend

 

A zománc kopásának leggyakoribb oka a savas ételek és italok fogyasztása. Általában a nyál semlegesíti az étkezési savakat, de ha túl sok savas ételt vagy italt fogyaszt, előfordulhat, hogy a nyál nem képes kompenzálni. A tiszta gyümölcslé, a citromos víz és bármilyen fajta szénsavas ital (még a diétás üdítő és az energiaitalok is) erősen savasak, ezért ha Ön vagy családja nagy mennyiséget fogyaszt ezekből az italokból, akkor ez fokozhatja a fogak eróziójának kockázatát.

 

2. Étkezési zavarok

 

Az olyan étkezési zavarok, mint a bulimia és más betegségek, amelyek során gyakran előfordul hányás, a fogzománcot savak hatásának tehetik ki és növelhetik a fogak eróziójának kockázatát.

 

3. Reflux betegség

 

A krónikus savas reflux hozzájárulhat a zománc eróziójához, amikor a savak feljutnak a nyelőcsőbe , elérve a torok hátsó részét. Az állandó savhatásnak kitett fogak erodálódhatnak, végül védtelenül hagyják a dentint.

 

4. Gyógyszerek

 

A rágható C-vitamin, a vastabletták és más savas gyógyszerek hozzájárulhatnak a zománc eróziójához.

 

5. Szájszárazság

 

A szájszárazság (amelyet gyakran gyógyszerek okoznak) szintén hozzájárulhat a fog eróziójához, mivel kevesebb nyál van jelen, hogy semlegesítse a savakat. Sok szájszárazság kezelésére szolgáló szájvíznek a pH értéke alacsony, hogy növelje a nyál áramlását és frissességet nyújtson. Sajnos ez rendkívül káros a fogakra, és lehetőség szerint kerülni kell. Beszélje meg fogorvosával, hogy melyik szájvíz a megfelelő a szájszárazsága tüneteinek enyhítésére!

Melyek a fogerózió tünetei?

 

Az alábbiak közül néhány jel arra utal, hogy fogerózióban és zománckopásban szenved:

 

  • Elszíneződés - A fogai sárgábbnak tűnhetnek, mert az áttetsző zománcréteg vékonyabbá válik, és az alatta található sárgás dentin jobban átlátszik.
  • Átláthatóság - Az első fogai áttetszőnek tűnhetnek a széleik közelében harapás közben.
  • Fogfájás - Amikor a túl sok savat tartalmazó étel, ital, vagy egyéb körülmények elkoptatják a fogzománcot, az alatta lévő, dentin néven ismert réteg védtelenné válik, ami fájdalomhoz és érzékenységhez vezet.

Mit tehetek, hogy megakadályozzam a zománc erózióját?

 

Csökkentheti a fogzománc eróziójának és a dentin szabaddá válásának kockázatát, ha követi az alábbiakat:

 

  • Csökkentse a savas ételek és italok, így a szénsavas italok és a citrusos gyümölcslevek fogyasztását! Ha mégis iszik ilyet, tegye azt főétkezésekhez kapcsoltan, hogy minimálisra csökkentse a zománcra gyakorolt hatását.
  • Öblítse ki a száját vízzel rögtön a savas étel vagy ital fogyasztását követően!
  • Szívószállal igyon szénsavas italokat és gyümölcsleveket, ez segít, hogy a savak ne érjék a fogakat. Bizonyosodjon meg arról, hogy nem forgatja meg a szájában az italt!
  • Az étkezés végén igyon tejet vagy egyen egy darabka sajtot, hogy semlegesítse a savakat!
  • Rágjon xilit tartalmú cukormentes rágógumit, amely segít az ételekből és italokból származó savak semlegesítésében!
  • Ha szájszárazsággal, vagy csökkent nyálképződéssel kapcsolatos problémája van, igyon több vizet a nap folyamán!
  • Kezelje a szájszárazságot a fogorvosa által javasolt szájvízzel, vagy egyeztessen az orvosával az állapotot okozó gyógyszer lehetséges kiváltása érdekében!
  • Használjon puha fogkefét és kerülje a túlzottan erőteljes dörzsölést!
  • Használjon fluorid tartalmú fogkrémet, hogy erősítse fogát a szuvasodás ellen!
  • Ha fogai ki vannak téve az ételekből vagy italokból származó savaknak, illetve Ön hajlamosabb az erózióra, várjon egy fél órát, mielőtt fogkrémmel és fogkefével fogat mos! A sav felpuhítja a fogzománcot és fogmosás során sérülhet.
  • Használjon olyan szájvizet, amelyet kifejezetten a fogzománc eróziójának megelőzésére fejlesztettek ki!

Hogyan erősíthetem meg az erózió átal károsított fogakat?

 

Ha az erózió miatt már elvesztette a zománcát, az már régen rossz! Ennél fogva a zománc védelme elengedhetetlen. A fogorvosok fel tudják ismerni az erózió korai jeleit, ez azt jelenti, hogy okos ötlet, ha rendszeresen jár ellenőrzésre és megkérdezi a szakembereket az erózió jeleiről, ha úgy gondolja, hogy ki van téve a veszélyének. Fogorvosa ezután javasol Önnek egy személyre szabott szájhigiénés folyamatot, amellyel megakadályozhatja a jövőbeli eróziós károkat és megőrizheti a megmaradt zománcot a lehető leghosszabb ideig. Ha az erózió túlzottan előrehaladott, a fogorvosa koronát, kompozit tömést vagy héjat helyezhet fel a károsodás elfedésére, de végső soron nem létezik olyan technológia, amely az elvesztett zománcot helyre tudná állítani.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK