Untitled (1920 × 933 px) - 1

A fog anatómiája

Melyek a fog különböző részei?

 

  • Korona – a fog felső része, és az egyetlen rész, amely kívülről látható. A korona formája meghatározza a fog működését. Például az elülső fogak élesek és véső alakúak a harapáshoz, míg az őrlőfogak sík felületűek az őrléshez, aprításhoz.
  • Ínyvonal – ahol a fog és az íny találkozik. Megfelelő fogmosás és fogselyem használata nélkül lepedék és fogkő rakódhat le az ínyvonalon, ami fogínygyulladáshoz és fogínybetegséghez vezethet.
  • Gyökér – a fog csontba ágyazott része. A gyökér a fog körülbelül kétharmadát teszi ki, és helyükön tartja a fogat.
  • Zománc – a fog legkülső rétege. A zománc a test legkeményebb, leginkább mineralizált szövete, de a fogszuvasodás károsíthatja, ha a fogakat nem ápoljuk megfelelően.
  • Dentin – a fogzománc alatti réteg. Ha a szuvasodás át tud haladni a zománcon, akkor megtámadja a dentint – ahol apró csatornák milliói vezetnek közvetlenül a fogbélhez.
  • Pulpa vagy fogbél – az összes fog közepén található lágy szövet, ahol az idegszövet és az erek találhatók. Ha a fogszuvasodás eléri a pulpát, általában fájdalmat érez.

Milyen fogtípusok vannak?

 

Minden fognak meghatározott feladata vagy funkciója van 

 

(az egyes fogtípusok meghatározásához és azonosításához használd a képen látható fogívet):

 

  • Metszőfogak – éles, véső alakú elülső fogak (négy felső, négy alsó), amelyeket élelmiszer vágására használunk.
  • Szemfogak – kúpos fogak, ezek a fogakat tépésre használjuk
  • Premolárisok – ezeknek a fogaknak két hegyes csücskük van a harapó felületükön, zúzásra és szakításra szolgálnak.
  • őrlőfogak – őrlésre használjuk, ezeknek a fogaknak több csücske van a rágófelületen

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK