Mi okozza a fogérzékenységet?

Mi okozza a fogérzékenységet?

Mi a fogérzékenység?

A fogérzékenység sok embert érint. Gyakran az váltja ki, hogy valami meleg, hideg, édes vagy savas ételt vagy italt fogyaszt. Normál körülmények között a fogzománc alatti dentint (az ideget közvetlenül körülvevő réteget) a fogkoronában lévő zománc és fogat körülvevő íny borítja. Idővel a zománcburkolat vékonyabbá válhat, így kevesebb védelmet nyújt. Az íny idővel vissza is húzódhat, szabaddá téve az alatta lévő gyökérfelszíni dentint.

A dentin nagyszámú (pórust vagy) dentincsatornát tartalmaz, amelyek a fog külső részétől a közepén lévő idegig futnak. Amikor a dentin szabaddá válik, ezeket a dentincsatornákat a hőmérséklet változása vagy bizonyos élelmiszerek stimulálhatják. Íme egy kép arról, hogyan néznek ki a dentincsatornák mikroszkóp alatt:

Mi okozza?

A dentin szabaddá válásának számos oka lehet, a leggyakoribb okok:

 

ínyvisszahúzódás az életkor vagy a nem megfelelő fogmosás miatt

savas italok (például szóda), amelyek zománc eróziót és dentin expozíciót okoznak

fogcsikorgatás – ez valójában a legtöbb vagy az összes fog érzékenységét okozhatja

nagyon koptató hatású fogkrémmel történő fogmosás, a helytelen fogmosás és/vagy a napi háromnál többszöri fogmosás a zománc elvesztéséhez vezethet.

ínybetegség, amely fogíny visszahúzódásához vezethet

A töredezett vagy törött fog szabaddá teheti a dentint

Ezenkívül egyes fogászati ​​kezelések érzékenységet okozhatnak. Az olyan kezelések, mint a fogfehérítés, a professzionális fogtisztítás, a fogszabályzó felhelyezése vagy a tömés behelyezése érzékenységet okoznak az eljárás során vagy után.

Mit tehetek ellene?

A fogérzékenység elleni küzdelem első lépése az ok kiderítése – ebben egy fogorvos segíthet. Ha az érzékenységet a szabaddá vált dentin okozza, számos lépést megtehet, akárcsak a fogorvosa, hogy csökkentse az érzékenységet. Ezek a következők lehetnek:

Nagyon lágy szálú fogkefe használata

A helyes fogmosási technika segít megelőzni a zománc kopását és az íny visszahúzódását

Speciálisan az érzékenység csökkentésére kifejlesztett fogkrém használata

A fogorvos a következőket javasolhatja:

Vigyél fel fluoridos réteget az érzékeny területekre, hogy erősítsd a fogad

Minden nap használj magas fluorid tartalmú fogkrémet

Csináltass fogpótlást, hogy védd azokat a fogakat, amelyek elveszítették a fogzománcot

Végül, akár rendelői kezelésre, akár vény nélkül kapható termékekre van szüksége, a legfontosabb lépés egy fogorvos felkeresése, aki meg tudja állapítani a fogérzékenység okát, és segít megtalálni a megfelelő megoldást. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK