Hogyan erősítsük meg a gyenge fogzománcot?

Hogyan erősítsük meg a gyenge fogzománcot?

A cikket írta és ellenőrizte: unknown author

A fogzománc kopásának számtalan oka lehet. Néhány tényező, mint például a genetikai adottságokon kívül állnak, de sok mindent a választott életmódunk eredményez. A fogzománc gyengülése és akár elvesztése olyan tényezőktől is függ, mint a helytelen fogmosási technika vagy a túlzott erővel végzett fogmosás, az egészségtelen étrend (magas szénhidrátot tartalmazó, vagy savas ételek és italok fogyasztása), valamint a stressz, amely gyakran hozzájárul a fogcsikorgatáshoz. A fogzománc kopását előidő tényezők összeadódhatnak, a kérdés csak az, hogy megelőzhetők-e. Szerintünk igen!

Lehetnek „gyenge” fogaink? Mit jelent ez?

 

A fogkoronákat zománc borítja, ami az emberi test legkeményebb szövete. A fogzománc körülbelül 95% szervetlen, és nagyjából 5% szerves vegyületből, valamint vízből áll. A fogzománc szerepe, hogy megvédje a fog belső szöveteit a kívülről érkező káros hatásoktól, mint például a kariogén baktériumok, vagy egyéb savas ételek vagy italok. Amennyiben a fogzománc túl gyakran érintkezik savakkal, akkor a fogzománc elvékonyodhat, és a fog gyengébbé és érzékenyebbé válik a különféle káros tényezőkre.

Mi gyengíti a fogzománcot?

 

Az említett erózión kívül számtalan ok hozzájárul a fogzománc gyengüléséhez, legnagyobb hatást az gyakorolja fogainkra, hogy mit eszünk és iszunk, és hogyan gondoskodunk higiéniánkról és egészségünkről.

 

A helytelen fogmosási technika vagy túlzott erővel végzett fogmosás hozzájárulhat az idővel visszafordíthatatlan károsodásokhoz. Ennek eredményeként a kopással érintett területeken a fogzománc vékonyabbá és érzékenyebbé válik. Másrészről az egészségtelen étrend, amely magas cukor- vagy savtartalmú, hozzájárulhat a fogzománc eróziójához, amely során csökken a fogak szövetét alkotó ásványi anyagok tartalma.

Milyen tünetek utalnak a gyenge fogzománcra? 

 

A fogzománc gyengülésének mértéke függ a fogat érintő káros hatásoktól. Ide tartozik például az úgynevezett kémiai feloldódás, amit a fogfelszínnel érintkező savas ételek és italok eredményeznek, ezek eróziós üregek kialakulásához vezetnek, illetve a fogak túlzott kopása miatti szövetvesztés.

 

Azoknak a pácienseknek fogaiban, akiknek étrendje nagyrészt savas ételeken és italokon alapul, fokozatosan csökken az ásványi anyag tartalom.

 

A helytelen fogmosási technika esetén a kopás és a szövetvesztés azokon a helyeken következik be, ahol a fogmosás során a legnagyobb erőt fejtjük ki, vagyis leggyakrabban a fognyaknál, ezáltal gyengül a fogzománc. Ebben az esetben érdemes felülvizsgálni az étkezési és fogmosási szokásokat, mivel az ilyen fogak érzékenyebbekké válnak, így kialakulhat fogszuvasodás is.

Hogyan erősítsük meg a fogzománcot?

 

Hogyan erősítsük meg a fogzománcot, amit 95%-ban ásványi anyagok alkotnak? Mindenképpen érdemes egy fogzománc-erősítő fogkrémet használni, helyes fogmosási technikát alkalmazni, és kerülni a savas, egészségtelen ételek túlzott fogyasztását. A fluoridot tartalmazó fogkrém segítségével fluoriddal gazdagítjuk fogainkat, amely beépül a szövetek ásványi szerkezetébe, olyan vegyületeket hozva létre, amelyek ellenállóbbak a savakkal szemben. Ezenkívül pedig a fluorid képes javítani a fogzománc kezdeti károsodásait, így érdemes akár minden nap fluoridot tartalmazó fogkrémet használni.

Milyen ételeket érdemes kerülni?

 

Először is jó, ha elkerüljük a savas ételek gyakori fogyasztását, mint például friss citrusfélék, valamint a savas italokat, különösen a szénsavval dúsítottakat és cukrozottakat, valamint a bort és gyümölcsteákat, hiszen ezek a termékek nagyban hozzájárulnak a fogszövetek károsodásához. Érdemes emlékezni arra, hogy a megelőzés sokkal könnyebb, mint a már kialakult fogszuvasodás, vagy a fogzománc eróziójának kezelése.

Felhasznált szakirodalom:

 

1. Zbigniew Jańczuk, Urszula Kaczmarek, Mariusz Lipski, Stomatologia zachowawcza z endodoncją. Zarys kliniczny, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2018

2. Danuta Piątowska, Kariologia współczesna. Postępowanie kliniczne, Med Tour Press International, 2009

3. Akshima Sahi, What Are Teeth Made Of?, News Medical (https://www.news-medical.net/health/What-Are-Teeth-Made-Of.aspx)

4. Rodrigo S. Lacruz, Stefan Habelitz, J. Timothy Wright, Michael L. Paine, Dental Enamel Formation and Implications for Oral Health and Disease, Physiological Reviews, 2017

5. Dominika Wnęk, Dieta w erozji zębów, mp.pl, 2021

6. Graham J. Mount, Hien Ngo, Stomatologia mało interwencyjna, Med Tour Press International, 2006

 

Ajánlott termékek

  • <span>elmex® Opti-namel</span> DAILY REPAIR fogkrém a fogzománc védelmére

    Az elmex® Opti-Namel Daily Repair fogzománcvédő fogkrém természetes kalciummal és egyéb ásványi anyagokkal erősíti a meggyengült fogzománcot, így keményítve azt.
    Vásárolja meg most »

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK