Fogzománc-erózió: Milyen ételek és italok lehetnek hatással a fogakra?

Fogzománc-erózió: Milyen ételek és italok lehetnek hatással a fogakra?

A cikket írta és ellenőrizte: unknown author

Az egyik leggyakoribb probléma a fogorvosi páciensek körében a fogerózió, ami életkortól függetlenül sokakat érinthet, és számos tényezőre vezethető vissza. A kezeletlen eróziós elváltozások súlyos komplikációkhoz vezethetnek, így például jelentősen ronthatják a fogak külalakját, fogérzékenységet okozhatnak, vagy új lyukas fogak kialakulásához vezethetnek, továbbá a fogszuvasodás kezdetét is jelezhetik. Éppen ezért kiemelten fontos tudni, mi is az a fogzománc-erózió, és hogyan lehet megelőzni.

Valójában mi is az erózió?

 

A fogzománc-erózió a fogszövetek visszafordíthatatlan elvékonyodása, amelyek így kémiai hatásnak vannak kitéve baktériumok jelenléte nélkül, ellenben a fogszuvasodással, aminek kialakulásában a savat termelő baktériumok játszanak fontos szerepet. Amikor a fogak felszínét savas ételek, italok, bizonyos gyógyszerek, vagy gyomorpanaszok esetén a saját szervezetünk savai érik, fennáll az erózió kialakulásának veszélye. Az erózióval érintett fogfelületek gyengülnek, így károsul a zománc, ez pedig további károsodásnak teszi ki fogainkat, így könnyen kialakulhat akár fogszuvasodás is.

Mi is az a savasság?

 

A savasság a kémiai oldat azon jellemzője, amely meghatározza a hidrogénionok (H+ ionok) tartalmát, és szabályozza az adott anyag savasságát. Ennek mérésére szolgál a pH-skála. Az értéktartománya 0-tól 14-ig terjed, ahol a 7-es jelöli a semleges pH-t. A 7 alatti érték savas kémhatást mutat, míg a 7 feletti érték jelzi a lúgos oldatot. Az alacsony, vagyis 5,5 alatti pH-jú, italok és ételek gyakori fogyasztása fogszövetek károsodásához vezethetnek, és eróziós elváltozásokat eredményezhetnek.

Milyen hatása van a magas savtartalmú ételeknek és italoknak?

 

A külső tényezők közül, amelyek a fogzománc eróziójának kialakulását előidézhetik, az étrend bír a legnagyobb súllyal. Az alacsony pH-jú (5,5 alatti) termékek fogyasztása feloldja a fogzománcot felépítő hidroxiapatitokat, ez az ásványi anyagvesztés gyengíti a fogszöveteket, és fogérzékenységet vagy fogszuvasodás előrehaladását is okozhatja.

Milyen ételeknek magas a savtartalma?

 

A fogzománc eróziójának kialakulását okozhatja savas ételek, például friss citrusfélék, és italok gyakori fogyasztása, a legnagyobb kárt pedig a szénsavas vagy további cukrozott italok, valamint a bor vagy gyümölcsteák okozzák. Az alacsony nyáltermeléssel rendelkező pácienseknek és szájszárazsággal küzdőknek különösen ügyelniük kell, mert az ő esetükben az eróziós elváltozások kialakulásának kockázata akár ötszörös is lehet.

Hogyan lehet megelőzni a fogzománc erózióját?

 

Fontos megjegyezni, hogy nem az ételek és italok mennyisége, hanem a fogyasztásuk gyakorisága okozza a legnagyobb problémát.

 

Mivel az étkezések közötti időszakokban történő savas termékek fogyasztása különösen károsan hat a fogakra, ezért javasolt tartózkodni a nassolástól. Ezenkívül savas ételek vagy italok (beleértve a teát és a kávét) fogyasztása után 30-60 perc múlva ajánlott fluoridos fogkrémmel fogat mosni. A fogmosás az eróziós hatóanyagok (savak) hatása után azonnal eltávolítja a fogfelszínen keletkezett réteget, így védi a zománcot az eróziótól. Érdemes fluoridot tartalmazó fogkrémeket választani, mivel ezek erősítik a fogak szövetét és védelmet nyújtanak a savas ételekkel történő érintkezés esetén.

Felhasznált szakirodalom:

 

  1. Ann-Katrin Johansson, Ridwaan Omar, Gunnar E. Carlsson, Anders Johansson, Dental Erosion and Its Growing Importance in Clinical Practice: From Past to Present, International Journal of Dentistry, 2012
  2. Dominika Wnęk, Dieta w erozji zębów, mp.pl, 2021
  3. Zbigniew Jańczuk, Urszula Kaczmarek, Mariusz Lipski, Stomatologia zachowawcza z endodoncją. Zarys kliniczny, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2018
  4. https://www.britannica.com/science/pH

Ajánlott termékek

  • <span>elmex® Opti-namel</span> DAILY REPAIR fogkrém a fogzománc védelmére

    Az elmex® Opti-Namel Daily Repair fogzománcvédő fogkrém természetes kalciummal és egyéb ásványi anyagokkal erősíti a meggyengült fogzománcot, így keményítve azt.
    Vásárolja meg most »

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK