Untitled design - 1

Dentin túlérzékenység – Hogyan csillapíthatja a fogérzékenységet?

Dentin túlérzékenység: Miért fáj a foga és mit tegyünk ellene

 

Hideg italt vagy édességet fogyasztva éles fájdalom hasít a fogába, meggátolva az étkezést? Amilyen gyorsan jött, el is múlik - de csak a következő alkalomig. Ez valószínűleg a dentin túlérzékenységének köszönhető, amelyet néha fogfájásnak is neveznek. Számos oka lehet annak, hogy dentin túlérzékenységet tapasztalhat. Mielőtt megvitatnánk az okokat és a megoldásokat, hasznos megérteni a fog alapvető anatómiáját.

A fog anatómiája

 

A Webbeteg ismerteti a fog négy fő részét:
 

  • A fogbél a fogának a közepén helyezkedik el és az idegek, valamint a vérerek otthona.
  • A dentin körbeveszi a fogbelet és biztosítja az összeköttetést mikroszkopikus csatornák által.
  • A cement olyan kemény anyag, amely körbeveszi a dentint az íny vonala alatt.
  • A zománc a legkeményebb anyag a testben, körbeveszi a dentint az íny vonala felett.

A fog azon részét, amelyet az ínyvonal felett lát, összefoglalóan koronának nevezzük, míg az íny alatti rész a gyökér.

A dentin túlérzékenység kialakulása

 

Egészséges fog esetén az összes réteg ép és a belső fog védve van a baktériumoktól, savaktól, hideg és meleg ingerektől, nyomástól és egyéb lehetséges irritáló hatástól. Azonban, ha ezek a rétegek veszélybe kerülnek, az érzékeny dentin és az idegek védtelenné válhatnak. Ez több okból is bekövetkezhet.

A fogzománc eróziója

 

Bár a fogzománca kemény lehet, ez nem védi meg a savaktól. A Vital.hu elmagyarázza, hogy amikor savas ételeket és italokat fogyaszt, a sav átmenetileg felpuhítja a fogzománcot és kivonja belőle az ásványi anyagokat. Ez akkor is megtörténhet, ha hányással vagy savas refluxszal járó egészségügyi állapotot tapasztal. Amint a zománc eróziója rosszabbodik, a vékonyabb zománcréteg már nem nyújt akkora védelmet az alatta lévő dentin számára, ami fokozott érzékenységhez vezet.

Ínybetegség

 

A Webbeteg tájékoztatója szerint a lepedék ínybetegséget is okoz, amely gyulladáshoz, irritációhoz és az íny visszahúzódásához vezet. Ez az állapot önmagában is fájdalmat okozhat, de emellett védtelenné teszi a fog gyökerét cukorral, savval, valamint forró vagy hideg anyagokkal szemben is, amelyek fájdalmat válthatnak ki.

Sérülés

 

Ha a foga megrepedt, elkopott vagy letört, a dentin vagy az ideg irritáló hatásoknak lehet kitéve. A baktériumok a repedésekben is felhalmozódhatnak, ami fertőzéshez és tályoghoz vezethet a fog mélyén. Bár a fájdalmat hasonlónak érezheti, de ez nem azonos a dentin túlérzékenységével. Mindig fel kell keresnie fogorvosát, ha fogsérülése van, mivel a baktériumok felhalmozódhatnak a repedésekben, és fertőzéshez, tályoghoz vagy fogvesztéshez vezethetnek.

Mit tehetünk a dentin túlérzékenység ellen?

 

A megelőzés mindig a legjobb módja annak, hogy megvédje fogai egészségét. A dentin védtelenné válásának megelőzése érdekében alakítson ki megfelelő szájhigiéniai rutint, amely napi kétszeri fogmosásból, a fogselyem naponta történő használatából és szájvízzel történő öblítésből áll. A fluoridot tartalmazó fogkrém és szájvíz segíthet csökkenteni a zománcvesztést. A kifejezetten a zománc védelmére tervezett termékek ónfluoridot tartalmaznak, amely szélesebb körű védelmet nyújt az erózió ellen, és még a korai stádiumú fogromlás helyrehozásában is segítséget nyújthat. A vegyület antimikrobális tulajdonságai miatt is elismert. Ha az íny visszahúzódásának veszélye fenyeget, akkor az antimikrobális fogkrém vagy a szájvíz segíthet az íny egészségének megőrzésében.

 

Amikor új és szokatlan fogfájdalmat tapasztal, érdemes felkeresnie fogorvosát, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nem húzódnak-e mögötte súlyos problémák. Ha fogorvosa megerősíti, hogy túlérzékeny a foga, korlátozza az eróziót fokozó savas vagy cukros ételek és italok bevitelét.

 

Ezeket az alábbiak tartalmazzák:

  • Szénsavas italok, mint a szénsavas üdítők és a szódavíz
  • Gyümölcs és gyümölcslevek, különösen a citrusfélékből készült fajták
  • Alkoholtartalmú frissítő italok és hűsítők
  • Sportitalok

 

Amikor valami savasat eszik vagy iszik, a fogzománca ezt követően egy időre még puhává válik. Ezért a fogzománc védelme érdekében étkezés után javasolt legalább fél órát várnia mielőtt fogat mosna. Ha erős eróziótól és túlérzékenységtől szenved, bölcsebb lehet ezzel néhány órát várni. Próbáljon meg étkezés vagy ivás előtt fogat mosni, hogy eltávolítsa a képződő lepedéket, majd öblítsen vízzel vagy fluoridos szájvízzel! Várjon néhány órát, amíg a fogzománca ismét megkeményedik, majd mosson fogat és öblítsen a szokásos módon! A dentin túlérzékenységének megkönnyítése érdekében használjon érzékeny fogakra kifejlesztett, arginint és kalcium-karbonátot tartalmazó fogkrémet! Ezek az összetevők együttesen lezárják az apró dentincsatornákat és védik az ideget. Ha érzékenységi rohamot tapasztal, az ujjával is felvihet egy kis mennyiséget az érintett területre a gyors enyhülés érdekében.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK