Segíthet egy fogkrém a fogérzékenység helyreállításában

Segíthet egy fogkrém a fogérzékenység helyreállításában?

A cikket írta és ellenőrizte: unknown author

Egy forró étel vagy ital egy hideg napon igazi melegséggel tölt el, de fájdalmas élménnyé válhat, ha fogérzékenységgel küzdesz. Bár ez az állapot meglehetősen gyakori és sokunkat érint, a fogérzékenység, vagy más néven hiperszenzitivitás, befolyásolhatja az érintettek komfortérzetét a mindennapokban, így megnehezítheti az étkezést, vagy fogmosás közben okozhat kellemetlen fájdalmat. Ha téged is érint ez a probléma, ne csüggedj, a fogérzékenységen egyszerű módszerekkel úrrá lehet lenni. Ismerd meg a siker receptjét, és mosolyogj kellemetlen érzések nélkül.

Mit is jelent a fogérzékenység?

 

A fogak koronáját borító külső réteg a zománc – ami az emberi test legkeményebb szövete – védi a fogakat a külső ingerekkel szemben, a fogak gyökerét borító vékony szövet pedig a cement. E kettő alatt egy igen érzékeny, idegekkel és vérrel ellátott szövet található, ez a dentin, amely érzékeny a fogainkat érintő ingerekre. A dentin apró csatornákat tartalmaz, amelyek közvetlenül a gyökér csatornába vezetnek. Amikor a fog felszínének kopása vagy sérülése bekövetkezik, a fog érzékennyé válik a külső ingerek hatására, például hőhatás. A fájdalmat serkentheti  savas italok és ételek fogyasztása, valamint nyomásingerek, mint például fogmosás vagy fogászati beavatkozás.

 

Melyek a fogérzékenység leggyakoribb tünetei?

 

Az érzékeny vagy hiperszenzitív fogak tünetei változhatnak. Az érzékeny fogak éles, hirtelen, rövid ideig tartó fájdalommal reagálnak különböző ingerekre, például hőmérséklet-változásra, a fogászati beavatkozás során használt levegős fogszárításra és egyéb kezelésre, vagy akár a fog kezelésére vattakoronggal. Az inger megszűnésével a fájdalom szinte azonnal alábbhagy.


A fogak túlérzékenységének tünetei már egy páciensnél is jelentősen eltérnek, amit a különböző fogcsoportok (pl. metszőfogak csoportja, kisrágófogak csoportja, nagyrágófogak csoportja) anatómiai felépítésének eltérései okoznak. Egyes fogak esetében fennállhat, hogy csak hidegre érzékenyek, míg a másik fog mind hidegre, mind melegre érzékeny lehet.

 

A fogérzékenység önmagában szubjektív érzés, és nincs jellemző klinikai képe. Azonban a hiperszenzitivitás járhat együtt néhány fogászati problémával, amelyeket érdemes a fogorvosi konzultáció

Milyen tényezők okozhatják a fogak érzékenységét? 

 

A dentint veszélyeztetheti az íny visszahúzódása (a fogak nyakának és gyökereinek kitettsége), vagy a zománc elvesztése, mindkét problémát a helytelen fogmosási technika okozhatja.
A nem megfelelő fogmosási technika következtében az íny visszahúzódhat, a zománc megkopik és a felületén abrazív elváltozások képződhetnek.

Mi a legjobb fogkrém érzékeny fogakra?

 

A fogérzékenység kezelése mindig egy sorrendet követ. Az érzékenységre fejlesztett fogkrémet napi szinten kell alkalmazni a páciensnek. Enyhe tünetek esetén olyan fogkrémek napi használata, mint az elmex® Sensitive PROFESSIONAL REPAIR PREVENT fogkrém, két hét alatt csillapíthatja a hiperszenzitivitást. Ha azonban az otthoni kezelés nem elegendő, ajánlott fogorvost felkeresni, és további módszerek alkalmazását szem előtt tartani.

 

A fogérzékenység elleni harcon túl a zománc és a cement kopásának okait is érdemes megtalálni, emellett fontos megelőzni a fogak további kopását és szöveti veszteségét.

Mit tehetsz a mindennapokban?

 

  • használj lágy sörtéjű fogkefét, például az elmex® Ultra Soft fogkefét!
  • kérj segítséget a fogmosási technika javítására, ezzel csökkentheted a zománc és az íny további kopásának kockázatát!
  • kerüld a savas ételek és italok fogyasztását!
  • legalább 30 perccel étkezés után mosd meg a fogaidat!

 

Melyik fogkrém a legjobb az érzékeny fogak számára?

 

Érdemes olyan fogkrémet választani, amely nemcsak enyhíti a kellemetlen tüneteket, hanem felveszi a harcot a hiperszenzitivitás kiváltó okaival is. Ilyen termékekből számos található a piacon, azonban választásnál érdemes ügyelni arra, hogy a fogkrém tartalmazzon megfelelő mennyiségű fluoridot, kalciumot, illetve arginint.

 

A fluorid vegyületeknek a fogszuvasodás megelőzése mellett a fogérzékenység csökkentésében is szerepük van. Amikor a nyálban fluorid van, képes beépülni, ahogyan a kalcium és a foszfát. A zománcba kerülve a fluorid összeáll a kalciummal és foszfáttal, így jön létre a fluorapatit, ami pedig a fogak leghatékonyabb védelmi rendszere a fogszuvasodás kivédésére.

 

Az arginin (8% koncentrációban) a kalcium-karbonát kombináció blokkolja a fájdalom útvonalát azáltal, hogy egy védőréteget képez a dentin felszínén, mellyel lezárja a dentin tubulusokat, így megszüntetheti a folyadék áramlását a dentincsatornákban és a fog kevésbé érzékeny a külső hatásokra.

 

A megfelelő fogkrém kiválasztása sokszor nehéz feladat, ezért érdemes konzultálni egy fogorvossal, aki az egyéni szükségleteknek megfelelően segít kiválasztani a legmegfelelőbb terméket.

Felhasznált szakirodalom:

 

Ajánlott termékek

  • <span>elmex® SENSITIVE</span> PROFESSIONAL fogkrém érzékeny fogakra

    elmex® SENSITIVE PROFESSIONAL fogkrém az érzékeny fogak azonnali és tartós fájdalomcsillapítására. *Az azonnali hatás érdekében használja akár naponta kétszer közvetlenül az érzékeny fogakon! Ujjbeggyel vigye fel, és kíméletesen masszírozza egy percig!
    Vásárolja meg most »
  • <span>elmex® SENSITIVE</span> PROFESSIONAL REPAIR & PREVENT fogkrém érzékeny fogakra

    Az elmex® SENSITIVE PROFESSIONAL REPAIR & PREVENT fogkrém azonnal* helyreállítja a fogak érzékeny részeit, emellett erősebbé teszi a fogínyt, hogy megakadályozza a fogérzékenység kialakulását. *Az azonnali eredmény érdekében ujjával gyengéden masszírozza az érzékeny területre 1 percen át, akár naponta kétszer.
    Vásárolja meg most »

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK