Untitled (1920 × 933 px) - 1

Segítség a fogfájás ellen – házi gyógymódok

Többségünk életben egyszer megtapasztalja a fogfájást. A valóságban ez annyira gyakori, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) prioritásként javasolta a fogfájás csökkentését a Szájhigiénia Globális Céljai 2020 célkitűzései között. De mit tehet a fájdalom enyhítése érdekében? Olvassa el, hogy megtudja, mi segít a fogfájás ellen!

Mi a fogfájás és mi okozza?

 

A fogfájás a fogakban és az állkapcsokban, vagy azok körüli részen érzett fájdalom. Általában a fogszuvasodás okozza. Amikor a fogzománc romlani kezd, az alatta levő dentint védtelenül hagyja. A káros baktériumok és a méreganyagok átjuthatnak az apró dentincsatornákon, és elérhetik a fog közepén lévő lágy fogbelet, ami vérereket és idegeket tartalmaz. Ez a fogbél gyulladását okozhatja, ami kellemetlen fogfájást válthat ki.

 

A fogfájást a következők is okozhatják:

 

  • Fogágytályog. Ez a genny felgyülemlése az ínyben, melyet bakteriális fertőzés okoz. Olyan fájdalmat okozhat, amelyet a fogfájáshoz hasonlónak érezhetünk.
  • Fekélyek az ínyén.
  • Fájó vagy duzzadt íny egy áttörésben levő bölcsességfog körül.
  • Orrmelléküreg-gyulladás (sinusitis). A felső fogakban lévő idegek az orrmelléküreg falaihoz közel helyezkednek el. Amikor az orrmelléküregek fertőzöttek, a duzzanat nyomást gyakorolhat ezekre az idegekre, fájdalmat okozva a fülben, az arcban vagy az állkapocsban, ami miatt úgy érezheti, hogy a foga fáj.
  • Rágóízületi (TMJ) fájdalom. A halántékhoz és az alsó állcsonthoz tartozó (temporomandibularis) ízület rögzíti az állkapcsot a koponyához. A fogak csikorgatása, sérülése, vagy az ízület nem megfelelő működése miatt az állkapocs merevvé vagy fájdalmassá válhat.
  • Övsömör.
  • B12-vitamin hiánya.

Mi segít a fogfájás ellen?

 

Haladéktalanul keresse fel fogorvosát, ha sérülés miatt fáj a foga, súlyos fogfájdalmai vannak, ami megnehezíti az étkezést vagy a beszédet, vagy fertőzés jeleit észleli magán! Ezek a következők lehetnek:

 

  • Duzzanat vagy bőrpír a fájdalom helye körül.
  • Az arc, a nyak vagy az állkapocs duzzanata.
  • Nehézség rágás, harapás vagy beszéd közben.
  • Láz.
  • Rossz lehelet vagy kellemetlen íz.

 

Ha egy fogfájás több mint két napig tart, egyeztessen időpontot a fogorvosával a lehető leghamarabb! Addig is, néhány tippet adunk a fogfájás otthoni enyhítésére.

 

1. Sós vizes öblítés

 

A sós víz természetes fertőtlenítőszer és segíthet fellazítani az ételtörmelékeket, amelyek a fogai közé szorulhattak. Keverjen 1/2 teáskanál sót egy pohár meleg vízbe, és használja szájvízként!

 

2. Hidrogén-peroxidos öblögetés

 

A baktériumok elpusztítása mellett a hidrogén-peroxid csökkentheti a lepedéket, gyógyíthatja az ínyt és segít enyhíteni a fogfájdalmat. Ügyeljen arra, hogy megfelelően hígítsa a hidrogén-peroxidot úgy, hogy 3%-os hidrogén-peroxidot ugyanannyi vízzel keverjen össze! Öblögessen alaposan, majd köpje ki!

 

3. Hideg borogatás

 

A hideg borogatás segít a fájdalom enyhítésében, különösen, ha a fogfájását sérülés okozta. A hideg a duzzanatot és a gyulladást is csökkentheti. Tartson egy zacskó jeget törülközőbe tekerve az érintett területen 20 percig, és ismételje meg néhány óránként szükség szerint!
 

4. Borsmenta tea filter

 

A borsmenta tea filtereit a fájdalom tompítására és az érzékeny íny megnyugtatására lehet használni. Hagyja kihűlni a használt teafiltert, mielőtt az érintett területre tenné, vagy enyhén lehűtve használja!

 

5. Fokhagyma

 

A fokhagyma a vámpírok mellett mást is elűzhet! Elpusztítja azokat a káros baktériumokat, amelyek foglepedéket és fogfájdalmat okozhatnak, és fájdalomcsillapítóként is működhet. Törje össze a fokhagymagerezdeket úgy, hogy paszta jöjjön létre, és vigye fel az érintett területre! Alternatív megoldásként rágjon el egy gerezd friss fokhagymát!

 

6. Vaníliakivonat

 

A vanília ismert antioxidáns, és a vaníliakivonat alkoholt tartalmaz, amely segíthet tompítani a fájdalmat. Íze és illata is sokkal kellemesebb, mint a fokhagymáé! Cseppentsen kis mennyiségben vaníliakivonatot az ujjára vagy egy vattacsomóra, és naponta néhányszor vigye fel közvetlenül az érintett területre!

 

7. Szegfűszeg

 

A szegfűszeget a történelem folyamán mindvégig használták a fogfájás kezelésére. Egy bizonyítottan természetes fertőtlenítőszerről van szó, amely hatékonyan tompíthatja a fogfájást és csökkentheti a gyulladást. Cseppentsen egy kevés szegfűszegolajat egy vattacsomóra, és vigye fel az érintett területre! A szegfűszegolajat hígíthatja néhány csepp olívaolajjal vagy vízzel, vagy adhat egy csepp szegfűszegolajat egy kis pohár vízhez, és szájvizet készíthet. Használja naponta néhányszor!

 

8. Guava levelek

 

A guava levelei gyulladáscsökkentő és antimikrobális tulajdonságokkal rendelkeznek. Rágjon friss guava leveleket, vagy adjon összezúzott guava leveleket forrásban lévő vízhez, hogy szájvizet kapjon!

 

9. Búzafű

 

A búzafű csillapíthatja a fogfájdalmat azáltal, hogy enyhíti a szájban fellépő gyulladást. Magas klorofilltartalmának köszönhetően képes harcolni a baktériumok ellen és megelőzni a fertőzéseket is. Használjon búzafűlevet szájvízként!

 

10. Kakukkfű

 

A kakukkfű erős antibakteriális és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segíthetnek a fogfájás kezelésében. Cseppentsen néhány csepp kakukkfű illóolajat és néhány csepp vizet egy vattacsomóra, és vigye fel az érintett területre, vagy hígítsa fel, és használja szájvízként!

 

Ezek a legfontosabb tippek az otthoni fogfájás enyhítésére, de bölcs dolog felkeresnie a fogorvosát, hogy eljussunk a fájdalom kiváltó okához. Fontos a megfelelő szájhigiéné gyakorlása is, ezért mindenképpen mosson fogat naponta kétszer fluoridos fogkrémmel a fogszuvasodás ellen!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK